SARADNJA KRAGUJEVCA I KRALJEVA

“Pidžama za šestoro” urnebesna komedija Marka Kamelotija, u režiji Nenada Gvozdenovića, koprodukcija kragujevačkog Knjaževsko srpskog teatra i Kraljevačkog pozorišta premijerno će biti izvedena u Kraljevu 24.aprila.

Predstava će biti na stalnom repertoaru obe kuće, a igraće se recipročno, po dva puta mesečno u kragujevačkom Teatru i dva puta na sceni Kraljevačkog pozorišta. Opus autora Marka Kamelotija dobro je poznat domaćoj pozorišnoj publici, pre svega zbog velikog vodviljskog hita „Boing Boing” koji se sa velikim uspehom igra na srpskim pozorišnim scenama već decenijama. Kameloti spada u najuspešnije francuske komediografe, u svojoj karijeri (preminuo je 2003. godine) napisao je preko 40 drama koje su prevedene na 18 jezika i u profesionalnim teatrima igrane u 55 zemalja. Njegove komade u pozorištima videlo je preko 20 miliona gledalaca, a dela su mu često ekranizovana („Boing Boing” čak u četiri verzije od kojih je najpoznatija sa kultnim glumcem Džerijem Luisom) a u biskopskim dvoranama gledalo ih je 500 miliona gledalaca. Kameloti je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda kao francuski dramski autor čije je delo najviše izvođeno na pozorišnoj sceni.

Adaptaciju teksta uradila je Gorana Balančević, koja je i dramaturg projekta. Većina umetničkih saradnika na predstavi su iz kragujevačkog Teatra, počevši od scenografa Milivoja Štulovića (asistent scenografije je Vladan Slavković – iz kraljevačke podele), kostimografkinje Ane Kolibanove (radila je više predstava u kragujevačkom Pozorištu za decu) i kompozitora Dragoslava Tanaskovića. Igraju: Miloš Krstović , Gorica Dinulović, Nikola Milojević, Biljana Kostantinović, Milena Jovašević i Predrag Pavlović.

 


Објављено

у

од

Ознаке: