SAOPŠTENJE SEDAM UMETNIČKIH REPREZENTATIVNIH UDRUŽENJA

 

Povodom grubog kršenja člana 16. Zakona o kulturi i procedure predlaganja kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu od strane Koordinacionog odbora umetničkih udruženja, Aleksandra Čabraja, narodna poslanica i članica Odbora za kulturu i informisanje je 23.4.2018. u Narodnoj skupštini RS održala konferencija za predstavnike medija.

Novinarima su se obratili Tatjana Mandić Rigonat, potpredsednik UDUS-a, Duško Paunković, predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije i Gojko Božović, potpredsednik Srpskog PEN centra. Sa press konferencije je izdato sledeće

SAOPŠTENJE SEDAM UMETNIČKIH REPREZENTATIVNIH UDRUŽENJA

Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine RS je 12. aprila 2018. potvrdio Zbirnu listu kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu.

Prema članu 16. Zakona o kulturi, kandidate za Nacionalni savet, među ostalim predlagačima, predlažu reprezentativna udruženja, i to za četiri područja kulture. Kandidata za određeno područje treba da predlože udruženja koja imaju reprezentativnost za to isto područje.

Zakon poverava Koordinacionom odboru umetničkih udruženja (u čiji sastav ne ulaze sva reprezentativna udruženja) da organizuje postupak predlaganja članova za Nacionalni savet za kulturu, ali ne i da ih predlaže.

Rukovodstvo Koordinacionog odbora je, međutim, više puta prekršilo zakon u ovom postupku. Pre svega, iako je bilo dužno da to učini, nije obavestilo sva reprezentativna udruženja o tome da je započet postupak predlaganja kandidata, a u dva slučaja je uzurpiralo pravo na odlučivanje (koje po zakonu nema) i zvaničnim putem, bez znanja ovlašćenih predlagača i bez njihove saglasnosti predložilo Ministarstvu kandidate za Nacionalni savet. Rukovodstvo Koordinacionog odbora je, dakle, obmanulo Ministarstvo kulture i informisanja i uvrstilo na listu kandidate za koje nema zakonskog osnova da se na njoj nalaze. Ti kandidati su Živorad Ajdačić, koga je Koordinacioni odbor neovlašćeno kandidovao za područje književnosti i književnog prevodilaštva i Vladimir Logunov, koga je neovlašćeno kandidovao za oblast Pozorišna umetnost, filmska umetnosti i umetnička igra.

Sedam reprezentativnih udruženja, koja su po zakonu ovlašćeni predlagači kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu, ukazala su Ministarstvu kulture i informisanja i Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine RS na kršenje zakona u postupku predlaganja kandidata za članove NSK. Pošto je Ministarstvo na kraju dostavilo Zbirnu listu Odboru za kulturu iinformisanje RS, a Odbor ju je većinom glasova potvrdio, sedam reprezentativnih udruženja koja zakon ovlašćuje da predlažu kandidate za Nacionalni savet obraćaju se Narodnoj skupštini RS s molbom da stane u odbranu Zakona i da ne dopusti da se izbor članova za Nacionalni savet za kulturu kompromituje nezakonitim postupkom predlaganja. Nacionalni savet za kulturu neće moći da ima kredibilitet za izvršavanje svojih zadataka ukoliko izbor njegovih članova ne bude sproveden uz striktno poštovanje zakona.

Ovih sedam reprezentativnih udruženja traže da Narodna skupština RS Zbirnu listu vrati Ministarstvu kulture i informisanja, da Ministarstvo organizuje ponovni postupak predlaganja u oblastima u kojima su nelegalno predloženi kandidati za članove ovog tela, a ovlašćena udruženja će, nakon legalno sprovedene procedure, u roku od mesec dana, dostaviti imena kandidata za članove Nacionalnoig saveta za kulturu.

Sedam reprezentativnih udruženja, koja su po zakonu ovlašćeni predlagači kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu, naglašavaju da ovo njihovo obraćanje narodnoj skupštini ne sme biti stavljeno u politički kontekst, niti povezano sa bilo kojom političkom idejom ili opcijom. Posredi je isključivo strukovni protest protiv kršenja zakona u proceduri za izbor tela koje kulturna javnost smatra izuzetno važnim za funkcionisanje celokupne kulture u zemlji.

 

UDRUŽENJE DRAMSKIH UMETNIKA SRBIJE

UDRUŽENJE FILMSKIH UMETNIKA SRBIJE

UDRUŽENJE FILMSKIH GLUMACA SRBIJE

UDRUŽENJE BALETSKIH UMETNIKA SRBIJE

SRPSKI PEN CENTAR

SRPSKO KNJIŽEVNO DRUŠTVO

UDRUŽENJE KNJIŽEVNIH PREVODILACA SRBIJE

U Beogradu, 23.04.2018. g.

 


Објављено

у

од

Ознаке: