ŠABAČKO TEATARSKO PROLEĆE

Festival „Pozorišno proleće“ biće održan prvi put od 11. do 18. aprila u Šabačkom pozorištu kao svojevrsni nastavak jugoslovenske manifestacije „Ljubiša Jovanović“.

Festival ima takmičaski karakter, a u glavnom programu je osam predstava u selekciji Zorana Karajića.

Na Velikoj sceni „Ljubiša Jovanović“ Šabačkog pozorišta biće izvedene dve predstave Narodnog pozorišta iz Beograda – „Rodoljupci“ J. S. Popovića, u režiji Andraša Urbana i „Marija Stjuart“ Fridriha Šilera, u režiji Miloša Lolića. Publika će imati priliku da pogleda i „Razbijeni krčag“ Hajnridža fon Klajsta u režiji Igora Vuka Torbice i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, zatim „Duh koji hoda“ Dejana Dukovskog, u režiji Aleksandra Popovskog, koji će izvesti ansambl Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Zvezdara teatar gostuje sa komadom „Klaustrofobična komedija“ Dušana Kovačevića, u režiji Darka Bajića, a Narodno pozorište Sombor sa predstavom „Hajmatbuh“ Kaće Čelan, u režiji Gorčina Stojanovića. Domaćin festivala, Šabačko pozorište učestvuje na festivalu sa Šekspirovim delom „Perikle“ u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića.

Na zatvaranju Festivala biće izvedena predstava „Dok nas smrt ne rastavi“ Mire Furlan u režiji Mikija Manojlovića i produkciji Radionice integracije iz Beograda.

Žiri Festivala „Pozorišno proleće“ je medjunarodni i čine ga Milena Zupančič iz Ljubljane, Blagoje Stefanovski iz Makedonije i Emir Hadžihafisbegović iz BiH, a žiri novinara radiće u sastavu Vukica Strugar, Večernje novosti, Tatjana Nježić, Blic i Borka Golubović Trebješanin, Politika. Biće dodeljene nagrade za najbolju predstavu u celini, režiju, za najbolju mušku ulogu “Ljubiša Jovanović”, za najbolju žensku ulogu, kao i još tri nagrade u različitim kategorijama (u konkurenciju ulaze najbolji dramski tekst, scenografija, kostim, originalna muzika, koreografija, scenski pokret, scenski govor, dizajn svetla i tona). Nagrada žirija novinara namenjena je glumcu mladje generacije.

Kao deo pratećeg prigrama biće upriličeno javno čitanje najboljih dramskih tekstova sa konkursa Sterijinog pozorja: „Besmrtni“ Nine Plavanjac, „Okreni se ka meni“ Marije Dakić i Gordane Vlajić, „Hajka na vuka“ Ognjena Obradovića i „Ilustrovana enciklopedija nestajanja“ Božidara Kneževića.

Na Maloj sceni „Branivoj Đorđević“ od 23 časa publika će gledati „Vandin testament“ Silvije Berže, „Naše dane“ Radoslava Milenkovića, „Glumac, kaži nešto smešno“ Irfana Mensura i „Demokratija“ Zijaha Sokolovića i Dražena Šivaka.


Објављено

у

од

Ознаке: