RODOLJUPCI XXI VEKA

“Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, biće premijerno izvedeni 30. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, u okviru manifestacije „Steriji u čast“.

Komedija naravi „Rodoljupci“, napisana u periodu između 1850. i 1854. godine,  praizvedena je u Narodnom pozorištu u Beogradu 30. decembra 1904. godine u režiji Čiča Ilije Stanojevića.
U međuvremenu, „Rodoljupci“ su na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu postavljeni još samo jednom, a premijera je održana 8. marta 1929. godine u režiji dr Branka Gavele.

Reditelj Andraš Urban, koji je osmislio i scenografiju za ovu predstavu, smatra da je „komad o korišćenju rodoljublja za lične interese i dalje strašno aktuelan“.

Dramaturzi su Slavko Milanović  i Suzana Vuković, koja je i saradnik reditelja, kompozitor je Irena Popović Dragović, a kostimograf Marina Sremac. Za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović, scenski pokret uradila je Tamara Antonijević, dok je Mirašu Vuksanoviću poverena realizacija scenografije. Uloge tumače: Slobodan Beštić, Anastasia Mandić, Suzana Lukić, Pavle Jerinić, Nela Mihailović, Hadži Nenad Maričić, Nikola Vujović, Predrag Ejdus, Branko Jerinić, Bojan Krivokapić.


Објављено

у

од

Ознаке: