RODJENDANSKA PRIZNANJA JDP-a

Jugoslovensko dramsko pozorište proslavilo je 3. aprila – 68. rodjendan.
U proteklih godinu dana, ukratko, JDP je imao niz značajnih gostovanja od kojih se svakako izdvaja njihov uspeh na pozorišnim scenama u Šangalu i Pekingu (Kina) sa „Uobraženim bolesnikom“, predstavom sa kojom su posle trideset godina gostovali i na sceni HNK Zagreb i iznova uspostavili saradnju sa tim teatrom. Predstava „Razbijeni krčag“ osvojila je niz nagrada na domaćim i stranim festivalima, „Zmajeubice“ su prošle godine ovenčane sa četiri Sterijine nagrade… Ovo je deseta godina kako je JDP u prestižnoj Uniji teatara Evrope a jedna od njihovih izuzetnih aktivnosti je svakako bila i „Peterburška pozorišna jesen“, gostovanje sjajnih ruskih predstava.
Kako je rekla Tamara Vučković, direktor JDP-a, svoj Dan ove godine dočekuje se sa zatvorenom scenom „Bojan Stupica“ iz tehničkih, sigurnosnih razloga. „Suočeni smo s pravnim poteškoćama, verujem da će naš osnivač Grad Beograd, naći načina da oni budu rešeni“.
Godišnja nagrada za režiju predstave „Uobraženi bolesnik“ Ž.B.P. Molijera pripala je Jagošu Markoviću, Dragan Mićunović dobio je nagradu za ulogu Argana, a Radovan Vujović za ulogu Beline u istoj prestavi.
Nataša Tapušković nagrađena je za ulogu Nore u predstavi „Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili Stubovi društava“ Elfride Jelinek u režiji Snežane Trišić, kao i Branislav Lečić, koji je u toj predstavi igrao Konzula Vajganga. Priznanje za kostimografiju i umetnički doprinos dobila je Maja Mirković.
Nagradu za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ za ulogu gospođe Linde u predstavi „Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili Stubovi društava“ Elfride Jelinek dobila je Anđelika Simić
Nagrade su dobili i šef Službe tehničkog održavanja i nadzora JDP Ljubiša Blagojević, PR JDP Svetlana Paroški, samostalni organizator Jovana Petrović, Nada Bojanić i Dejan Racić, Miroslav Korićanin, Zoran Jakšić, Aleksandar Borovac.
Fondacija Jugoslovenskog dramskog pozorišta dodelila je Godišnju nagradu „Branka i Mlađa Veselinović“ za najbolje glumačko ostvarenje na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u 2015. godini – Nataši Tapušković za ulogu Nore u predstavi “Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili Stubovi društva” Elfride Jelinek u režiji Snežane Trišić.
Daleke 1948. premijerom predstave „Kralj Betajnove“Ivana Cankara u režiji Bojana Stupice Jugoslovensko dramsko je krenulo u svoj, ispostaviće se, kvalitetom izuzetan pozorišni život a 3. aprila 2016. objavilo je i prvi broj svog lista „Afiša“ na čijim će stranicama i najširu publiku i stručnu javnost upoznavati sa radom kuće.


Објављено

у

од

Ознаке: