RODJENDAN TEATRA.HR UZ TRADICIONALNE NAGRADE PUBLIKE

Laureati Teatar.hr nagrada publike proglašeni su na osnovu više od 80.000 glasova, a priznanja u 10 kategorija su uručena 21. novembra na ceremoniji u Tvornici kulture u Zagrebu. Te večeri, ovaj jedinstveni portal u regionu, obeležio je petnaesti rodjendan.

Najboljim dramskim tekstom proglašene su “Žene u crvenom” Davora Špišića, a za reditelja godine proglašen je Saša Božić, koji je osvojio svega nešto malo više glasova od Ivice Buljana. U u konkurenciji su bili i Leo Mujić, Dora Ruždjak Podolski i Staša Zurovac.

Senka Bulić i njeni saradnici iz Hotela Bulić proglašeni su najboljim nezavisnim teatrom (u konkurenciji sa BADco, de facto, Malom scenom i Rugantinom). Produkcija Hotela Bulić “Dream of life” proglašena je najboljom predstavom u protekloj sezoni u Hrvatskoj, i to u konkurenciji dve verzije “Ane Karenjine” (HNK Osijek i HNK Zagreb), “Hamleta” ZKM-a i “Tri sestre” Gavelle.

Najbolji izvodjači su Edina Pličanić (HNK) I Ozren Grabarić (Gavela), dok je Ana Karić posthumno proglašena za osobu godine

Najprecenjenijom produkcijom godine proglašena je “Aida” Splitskog leta.

U kategoriji za skandal godine, najviše glasova dobio je podatak da je za kulturu u državnom budžetu Hrvatske odvojeno samo 0,49%, a neslavnu titulu mogle su da dobiju i izmene Zakona o pozorištu, izbori novih upravnika u javnim pozorištima, upravljanje HNK-om Split i Splitskim letom, kao i Ministarstvo kulture Hrvatske.

Prvi put je jedna od kategorija dobila regionalni karakter – za najbolje osmišljenu i realizovanu sezonu festivala u zemljama bivše Jugoslavije, a nagradu je dobio BITEF. U ime Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala, priznanje su primile izvršna direktorka Jelena Knežević i producentkinja Jovana Janjić.BITEF je tim povodom saopštio da ta nagrada potvrđuje njegovu poziciju krovnog regionalnog događaja na kojoj se prezentuju najbolja regionalna i internacionalna teatarska dostignuća, ali i ustanovljava i održava platforma za razvoj novih i uvek novih pozorišnih svetskih tendencija. “Ponosni na nagradu, nastavljamo dalje, u čast nedavno preminulog tvorca i doživotnog umetničkog direktora BITEF-a Jovana Ćirilova, velikana pozorišta i kulture”, poručio je BITEF, održan nedavno 48. put.

U konkurenciji za najbolji regionalni festival bili su i FEN (Festival neovisnih kazališta i kazališnih družina) u Opatiji, Festival novog cirkusa, IKS festival u Splitu i Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu.

I u ostalim kategorijama bilo je po pet kandidata, a nominacije su formirane na osnovu gotovo 35.000 glasova pristiglih u prvom krugu.

Dodelu nagrada su producirali Teatar.hr i agencija Fakat, uz partnerstvu sa Splitskom bankom, Ožujskim pivom i Tvornicom kulture.


Објављено

у

од

Ознаке: