RODJENDAN PINOKIJA

Pozorište lutaka “Pinokio” obeležilo je 1. aprila rodjendan teatra i Dan maštovitih ljudi!
Ova u Beogradu jedinstvena, specijalizovana teatarska kuća osnovana je kao Putujuće pozorište „Pinokio“ 1972. godine. Pored Živomira Jokovića, osnivača pozorišta, malu ekipu koja je predstave izvodila po citavoj Srbiji u početku je sačinjavalo svega troje glumaca: Vera Ignjatović, Branislava Stanišić i Jovan Kovačev. Tokom prve godine postojanja Pozorišta, priključili su se i Slobodan Herceg, Boško Banjeglav, Nadežda Damjanović, Slobodan Aleksić i dr. Nastupom na Susretu pozorišta lutaka Srbije u Novom Sadu, sa predstavom Dve priče, 13. septembra 1972. godine, Pozorište je i zvanično otvoreno, a nagrada za uvođenje novih pozorišnih formi u lutkarstvu bila je priznanje ideji osnivanja putujućeg lutkarskog pozorišta. 1. aprila 1973. „Pinokio“ je dobio svoje sedište u Zemunu, pri Radničkom univerzitetu, kada i menja ime u Pozorište lutaka „Pinokio“. Prva predstava odigrana na zemunskoj sceni, u sadašnjoj zgradi pozorišta, bila je Dogodilo se u lutkovu, u maju 1973., a vec u septembru iste godine Pozorište je sa ovom predstavom gostovalo u Nemačkoj. 1978. godine „Pinokio“ dobija status stalnog beogradskog pozorišta a do danas je ostalo jedino lutkarsko pozorište u Beogradu.
Na proslavi rodjendana dodeljena su godišnja priznanja i zahvalnice saradnicima i zaposlenima, ali i obeleženi jubileji dugovečnih predstava. Tako su priznanja za kreativni doprinos radu pripala saradnicima: Vladanu Miliću, dramskom umetniku; Vesni Balać za kreativno učešće u realizaciji kostima; kompozitorima Vladimiru Petričeviću i Vladimiru Pejkoviću; te Radomiru Putniku za ukupan teatrološki doprinos razvoju pozorišta. Nagradjeni su i Mirjana Milurović, Dana Pavlović, Zorana Milošaković, Jovan Popović, Dragiša Kosara.
Zbog uspeha u protekloj godini, priznanja su dodeljena i za kreativnu i funkcionalnu scenografiju u predstavi – “Čardak ni na nebu ni na zemlji”- priznanje dobija – Jelena Milić Zlatković , te za izuzetno scenografsko umetničko ostvarenje u predstavi “Bajka o ribaru i ribici” – Filip Jevtić.


Објављено

у

од

Ознаке: