Rezime sezone 2015/2016. u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz

OD KOPRA DO ODORHEJU SEKUJESKUA

Novosadsko pozorište u prošloj sezoni imalo je šest premijera: Karneval u režiji Sorina Militarua, Gupi u režiji Đerđa Hernjaka, Piaf marche u režiji Kinge Mezei, Mali Princ u režiji Margarete Taboroši, Kovači u režiji Ljuboslava Majere i Off u viđenju Zoltana Puškaša.

Pozorište je gostovalo na nekoliko festivala: Pijani proces izveden je na Festivalu profesionalnih pozorišta u Somboru, Ban Bank na Sedmom dramskom festivalu u Odorheju Sekujeskuu (Rumunija) i subotičkom Dezireu, gde je takođe igrana i Neoplanta. Na Sterijinom pozorju s velikim uspehom izveden je koprodukcijski Violinista na krovu, koji je dobio četiri Sterijine nagrade, a Gupi na mađarskom sterijanskom ekvivalentu – pečujskom POST-u. Naša Pjaf izvedena je 21. juna u Kišvardi na Festivalu mađarskih vangraničnih pozorišta, gde je osvojila dve nagrade, Kinga Mezei prema oceni publike bila je najbolja glumica festivala a pripala joj je i nagrada gradonačenika Kišvarde. Ista predstava izvedena je 11. jula pod vedrim nebom u Čortanovcima, na tamošnjem festivalu Novi tvrđava teatar.

Tokom sezone gostovali smo s Pjaf u budimpeštanskoj Taliji, Beogradu (Bitef teatar) i Targu Murešu (Rumunija). Neoplanta je igrala u Beogradu (Bitef teatar) i Targu Murešu. Krajem sezone ova predstava uspešno je izvedena na 23. Primorskom letnjem festivalu u Kopru (Slovenija). Violinista na krovu predstavio se i u Beogradu (Centar „Sava“), a ansambl je obišao i gotovo sve scene u manjim vojvođanskim mestima, najviše su gostovali Neusatzer kabare i Neoplanta. Stalnu scenu imali smo u Temerinu, gde su izvedene gotovo sve naše predstave.

Između ostalih, ugostili smo Bitef teatar, pozorišta iz Egera, Šoprana i Pirota, kolege iz senćanskog Mađarskog kamernog pozorišta, NP Subotica, „Deže Kostolanjija“, kao i studentske ispitne predstave.

Od ostalih vesti izdvajamo da je Silvija Križan dobila nagradu Udruženja mađarskih kritičara, obeležili smo 50. izvođenje predstave Neoplanta, dobili smo zahvalnicu Gradske bibioteke za saradnju, proslavili smo 42. rođendan nizom gostovanja u našoj kući, i upriličili Dramsko takmičenje mađarskih vojvođanskih pisaca, a naša Đačka scena „Šarene iskrice“ napunila je 20 godina igrajući predstavu (Pre)obražaj. Krajem maja počele su probe autorskog, koprodukcijskog projekta Harisa Pašovića Za šta biste dali svoj život?, novosadska pretpremijera bila je 10. jula. U predstavi učestvuje naš Gabor Pongo.

Tokom sezone kompletno je renoviran hol velike scene, nabavljena su baletska ogledala za pripremanje plesnih predstava u našoj kući, kao i inspicijentski sto. Otvoren je i novi ulaz za publiku. Prvi put, posle dugo vremena, kompletno je okrečen enterijer zgrade, a zgrada pokrivena video-nadzorom.

Ove premijere planiramo u sezoni 2016/2017: Laka mala, Laslo Silađi/ Rale Milenković (15. oktobar), Fama o biciklisti, Svetislav Basara/ Robert Lenard (decembar), Karađorđe, Ištvan Balog/ Žanko Tomić (januar), Mala mađarska pornografija, Peter Esterhazi/ Nikita Milivojević (mart), Kučka, Čaba Kiš/ reditelj iznenađenja, Grobnica za Borisa Davidoviča, Danilo Kiš/ Aleksandar Popovski (maj).


Објављено

у

од

Ознаке: