REVOLUCIJA I PREVRAT

Premijera “Julija Cezara” Vilijama Šekspira, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića biće izvedena 24. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor.

Predstava je nastala u koprodukciji Centra za kulturu Svilajnac, Grad teatra Budva i Narodnog pozorišta iz Sombora, premijerno je izvedena letos u Budvi, a u Srbiji prvi put prošle sedmice u Centru za kulturu u Svilajncu.

“Tragedija ,,Julije Cezar” jedan je od najznačajnijih komada u istoriji dramske literature, a njen osnovni motiv – revolucija i politički prevrat, koji se, na kraju, kompromituju u sopstvenoj nemoći, obesmišljavajući tako fenomen istinske demokratije, nisu, na žalost, izgubili na svojoj aktuelnosti od vremena nastanka ovog komada, pa do danas“, zabeležio je Mladenović u programu predstave i zapitao: “Hoćemo li i nakon ove predstave verovati u revoluciju, ili ćemo shvatiti da je reč tek o pukoj zameni društvenih elita? Hoće li nam postati jasno da jedni te isti ljudi, bili oni u izobilnoj poziciji vlasti, ili u lagodnoj poziciji opozicije, upravljaju našim životima poslednjih dvadesetak godina, smenjujući se na lestvici vlasti, i idući gore-dole, kao na kakvom palanačkom karuselu. Hoće li nam iznova prodati velike reči, držati zapaljive govore i nahuškati nas na još jednu pobunu na čijem će kraju „borba za opšte dobro“ prerasti u njihovu ličnu korist? Možemo li da prestanemo da verujemo u demokratiju ako nam se ona ruga u lice? Možemo li da trpimo autokratsku vlast samo zato što znamo da će jednog uzurpatora zameniti drugi?“

Autorski tim čine: kostimograf Tatjana Radišić, scenograf Marija Kalabić, kompozitor Irena Popović i koreograf Andreja Kulešević. U predstavi igraju: Sergej Trifunović, Saša Torlaković, Branislav Trifunović, Jelena Minić, Marko Marković, Irena Popović.


Објављено

у

од

Ознаке: