REHABILITACIJA UMETNOSTI

Predstava „Leni“ premijerno je izvedena 12. decembra u Bitef Teatru, a režiju, dramaturgiju, vizuelni koncept i izbor muzike potpisuje Tatjana Mandić Rigonat.

„Leni“ je multimedijalni triptih o životu i delu Leni Rifenštal kao paradigmi lepote i zla. Prvi deo predstave je drama „Leni“ slovačkih autora Valerije Šulcove i Romana Olekšaka, drugi deo je dramatizacija eseja Susan Sontag „Fascinantni fašizam“, a treći film – razgovor sa savremenim domaćim rediteljima kao što su Srđan Dragojević, Lazar Stojanović i Mila Turajlić o temama koje pokreće predstava. Dramska situacija predstave je zamišljeni susret dvoje stvarnih ljudi – Rifenštal i američkog tv voditelja i komičara Džonija Karsona, tokom snimanja šou programa. Rifenštal u tom trenutku želi da promoviše svoju knjigu „Poslednji Nubi“ i sebe rehabilituje kao umetnika.

Projekat „Leni“ otvara brojna pitanja, aktuelna u današnjem vremenu – odnos umetnosti i propagande, novinarstva i propagande, odgovornosti i manipulativnosti umetnika i novinara, snage medija poput filma i televizije u formiranju političkih stavova gledalaca.

Scenografiju potpisuju Mandić Rigonat i Branko Cvijić, scenski pokret Anđelija Todorović, filmski i video materijal Nikola Ljuca, a kostimografi su Nataša Šarić i Lidija Jovanović. Igraju: Vladica Milosavljević, Goran Jevtić, Branka Petrić, Nenad Haraković, Katarina Marković.

Predstava je rađena u koprodukciji Bitefa, Kulturnog centra Pančeva i Akademije umetnosti Beograd.


Објављено

у

од

Ознаке: