REGIONALNA TRILOGIJA

Beogradska premijera jedne od najvećih regionalnih koprodukcija Janje/Kokoš/Orao biće izvedena 15. januara u Bitef teatru.

Trilogija “Janje/Kokoš/Orao” imala je premijeru i prvo reprizno igranje 5. i 6. decembra u Sarajevskom ratnom teatru, a koprodukcija je Internacionalnog teatarskog festivala MESS i SARTR-a, BITEF teatra i Zagrebačkog kazališta mladih. Projekat pod zajedničkim nazivom „Stoleće jedne porodice”“finansirala je Evropska Unija kroz program Sarajevo 2014.  koji ima za cilj da doprinese prenošenju evropskih vrednosti i pomirenju.

Ova trilogija je jedinstven teatarski poduhvat na našim prostorima i mlade rediteljke Anica Tomić (“Janje”), Selma Spahić (“Kokoš”) i Ana Tomović (“Orao”) su na različite načine prikazale aspekte postkonfliktnih društava u kojima svi živimo sa idejom da publika u celom regionu preispita odnos prema istoriji koja je zajednička.

Autorski tim predstave „Janje“ u režiji Anice Tomić i prema tekstu Jelene Kovačić, u produkciji zagrebačkog ZKM-a, čine kompozitor Nenad Kovačić, kostimograf Marta Žegura, te dramaturški saradnik Igor Štiks. Igraju: Dubravka Kovjanić, Ivana Krizmanić, Vedran Živolić, Enes Salković

Predstavu „Kokoš“ režirala je, u produkciji MESS-a i sarajevskog SARTR-a, Selma Spahić, a tekst i dramaturgiju potpisuju Bojana Vidosavljević, Adnan Lugonić, Dario Bevanda. Tekst je uobličen iz glumačkih improvizacija osmišljenih po motivima „Velike beležnice“ Agote Krištof. Kompozitor je Draško Adžić, scenograf Mirna Ler, kostimograf Lejla Hodžić, a scenski pokret je osmislio Tomas Stejert.  Igraju: Jelena Kordić-Kuret, Filip Eldan, Nikša Eldan, Alban Ukaj

Predstavu „Orao“ režirala je Ana Tomović prema tekstu Tvrdoglavog / Stubborn i Franca Ksavijera Kreca, a produkciju potpisuje Bitef teatar. Dramaturg projekta je Vuk Ršumović, kompozitor Irena Popović, scenograf Mirna Ler, a kostimograf Momirka Bailović. Igraju: Miloš Timotijević, Maja Izetbegović, Miralem Zupčević, Feđa Stojanović, Branka Šelić, Luka Mihovilović.

Svoj teatarski put triologija je započela u Sarajevu i Zenici, beogradska premijera je zakazana za 15. a zagrebačka za 23. januar. Od februara do aprila meseca zakazana je turneja po Bosni i Hercegovini.

 


Објављено

у

од

Ознаке: