RAT U NAMA I OKO NAS

Na ovogodišnjem Joakim InterFestu od 7. do 14. oktobra publika u Kragujevcu videće osam angažovanih predstava iz pet zemalja u regionu po izboru selektora Gorana Cvetkovića. Slogan festivala je „Rat u nama i oko nas”

U kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru održaće se 9. Joakim InterFest, međunarodni pozorišni festival za koji je selektor Goran Cvetković odabrao predstave iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i BiH. Na repertoaru 9. JIF-a su: „Revizor” Kazališta Virovitica, „Trpele” Beogradskog dramskog pozorišta, „Lutkina kuća (Nora)” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, „Nosorog” kikindskog Narodnog pozorišta, „Susret” Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice, „Naš razred” skopskog Teatra za decu i omladinu, „Majstor” Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i u čast nagrađenih „Kabare Nušić” Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović”.

Joakim Interfest 2014, plakat

Slogan ovogodišnjeg Festivala je „Rat u nama i oko nas“. „Gledajući celokupnu istoriju čoveka, sa idejom da se nekako razume njegovo ponašanje – moramo doći do činjenice da je glavno obeležje ukupnog postojanja ove društvene životinje – RAT! Ratuju velike sile, male države, plemena, partije, vojske, gerile – ali, ratuju i porodice, ratuju sinovi i očevi, ratuju muževi i žene, ratuju braća i sestre, ratuju državni službenici, ratuju radnici, ratuju kriminalci, ratuju tajkuni, ratuju pisci, ratuju političari, ratuju glumci, ratuju kritičari, ratuju profesori… Rat u nama i oko nas je trajno stanje stvari – a pogotovo u društvima kao što je naše, kad ljudi ostaju bez nade u praznini istorijskih turbulencija, napušteni i obezglavljeni“, istakao je u obrazloženju selektor.  „Zato smo, sastavljajući repertoar ovogodišnjeg Joakim InterFesta, pokušali da prikažemo takvu sliku sveta, koja koliko–toliko, prikazuje neke aspekte tog trajnog, ali i sadašnjeg rata u nama i oko nas. Pokušali smo da predstavama koje ćete videti – odgonetnemo moguće uzroke, da pratimo razvoj i sagledamo neke oblike, tog fatalnog rata. Pored toga, pokušali smo da sastavimo repertoar od predstava nastalih na tekstovima vrsnih autora – kao što su Ronald Harvud, Ežen Jonesko, Henrik Ibzen, Tadeuš Svobođanek i drugih, u režiji reditelja sa iskustvom i renomeom – videćemo predstave Vladimira Milčina, Dina Mustafića, Nebojše Bradića i poslednju predstavu našeg preminulog kolege, Primoža Beblera”, istakao je on.

U žiriju festivala su Zlatko Paković, pozorišni kritičar i dramski pisac iz Beograda, slovenački pisac i reditelj Marko Sosič i Isidora Rajković, glumica kragujevačkog Teatra. Voditelj razgovora sa stvaraocima je sam selektor Cvetković. Plakat za festival i vizuelnu identifikaciju smotre „potpisuje” Marija Gavrilović, dok je urednik festivalskog biltena Zoran Mišić.

Sve predstave se igraju na Velikoj („Joakim Vujić”) sceni Teatra.

U pratećem programu festivala u Galeriji „Joakim” i Maloj („Ljuba Tadić”) sceni kragujevačkog Pozorišta biće otvorena izložba grafika prof. dr Slobodana Bate Nedeljkovića „Legende i mitovi antičkog teatra”, promovisani monografija o glumcu Ademu Ćejvanu autora Slavka Podgoreleca i roman Marka Sosiča „Balerina, balerina” i održana projekcija (uz razgovor) dokumentarnog filma „Bog da prosti” Boška Savkovića.

Na kragujevačkom međunarodnom festivalu JoakimInterFestu tradicionalno se dodeljuju nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumu, vizuelnost i specijalna nagrada.

Z. Mišić


Објављено

у

од

Ознаке: