“RAŠA PLAOVIĆ” ZA DARU DŽOKIĆ

Narodno pozorište proslavilo je 146. rođendan 22. novembra dodelom godišnjih priznanja, o ovogodišnja dobitnica nagrade “Raša Plaović” koju dodeljuje nacionalni teatar pripalo je Dari Džokić.

Nagrada se dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u prošloj sezoni, a Dara Džokić je nagrađena za ulogu Vajolet Veston u predstavi “Avgust u okrugu Osejdž” u režiji Ljiljane Todorović i produkciji Ateljea 212. Žiri u sastavu Dejan Mijač (predsednik), Molina Udovički Fotez, Ksenija Radulović, Slavko Milanović i Vojin Ćetković, doneo je odluku većinom glasova.

Povodom 146. rođendana nacionalnog teatra v.d. upravnika Dejan Savić sumirao je uspehe iz proteklih godinu dana, sa deset premijera i jednom obnovom u ansamblima drame, baleta i opere, uz mnogobrojna gostovanja u zemlji i inostranstvu, kao i nagrade koje su osvojili članovi kuće. On je podsetio na inicijativu NP da se velika scena nazove imenom Branislava Nušića, ali je dodao da konačna odluka neće biti doneta bez konsenzusa kulturne javnosti.

Nagradu za najbolju predstavu Narodnog pozorišta u proteklih godinu dana Upravni odbor je dodelio ansamblu drame „Majka hrabrost“ Bertolta Brehta u režiji Ane Tomović, a nagradu za vrhunsko umetničko ostvarenje Dušanki Stojanović Glid, koja igra naslovnu ulogu. Za izuzetno značajan umetnički doprinos nagrađen je dizajner u izdavačkoj delatnosti NP Jovan Tarbuk. Godišnje nagrade za predstave u Narodnom pozorištu, takođe po odluci UO, dobili su glumci Nebojša Kundačina (za uloge u predstavama „Kod večice slavine“ i „Majka hrabrost“) i Nebojša Dugalić („Kod večice slavine“).

Plakete Narodnog pozorišta, koje dodeljuje upravnik, dobili su poslovni partner ovog teatra, kompanija „Visan doo“ i reditelj Opere Dejan Miladinović. Pečat Narodnog pozorišta, takođe po odluci upravnika, dobila je prvakinja Drame Sonja Jauković, a Srebrnjak NP baletski umetnik i kritičar Milica Zajcev. Na svečanosti su uručene i javne pohvale, priznanja povodom odlaska u penziju i zlatne značke za 20 godina rada u umetničkim, tehničkim i drugim sektorima ovog velikog kolektiva.

 


Објављено

у

од

Ознаке: