“RAŠA PLAOVIĆ” ZA BEŠTIĆA

Nagrada „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2014/ 2015. dodeljena je Slobodanu Beštiću 22. novembra na proslavi 147. rodjendana nacionalnog teatra.

Beštić je priznanje dobio za ulogu Tomasa Bernharda u predstavi „Moje nagrade“ u režiji Maje Pelević, a odluku doneo je žiri u sastavu Raško T. Jovanović, Molina Udovički Fotez, Slavenko Saletović, Slavko Milanović i Boban Jevtić. U konkurenciji za ovo prestižno priznanje, osim prvaka Drame Nacionalnog teatra Beštića, bili su i Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Sergej Trifunović, Branko Vidaković i Jovo Maksić.

Predstava „Moje nagrade“ premijerno je izvedena 4. aprila ove godine na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta. U toj intimnoj ispovesti punoj (auto)ironije i parodije, Bernhard se na duhovit, a istovremeno gorak način obračunava sa korumpiranim austrijskim društvom i njegovim kulturnim nazorima i običajima. On se istovremeno satirično osvrće na sve institucije koje on smatra izvorom te izopačenosti: crkvu, bolnicu, Akademiju nauka, Ministarstvo kulture, partije, umetničke senate, žirije, udruženja. On vrlo živopisno i u prvom licu, opisuje situacije u kojima su mu dodeljene razne državne nagrade i priznanja, prilikom čega se istovremeno gnušao onih koji mu nagradu dodeljuju i sebe koji nagradu prima, uglavnom iz materijalnih razloga.


Објављено

у

од

Ознаке: