PUTOVANJE KROZ KOMUNISTIČKU ISTORIJU

Predstava “Budućnost pročitana u betonu i kamenu” autora Bojana Đorđeva primijerno je izvedena 25. januara u Domu omladine Beograda.

Predstava je nastala u produkciji Teorije koja Hoda iz Beograda i DasArts-a iz Amsterdama, a svoju svetsku premijeru je imala u junu 2015. u Holandiji.

“Budućnost pročitana u betonu i kamenu” je pogled u komunističku umetnost i politiku 20. veka, putovanje partizanskim šumama Jugoslavije, ekskurzija na Kozaru, Sutjesku i Kadinjaču, radna akcija izgradnje budućnosti kroz privremeno i nepredvidivo iskustvo pozorišta.

“U ovoj predstavi izvođači pokušavaju da u saradnji sa publikom pozornicu privremeno pretvore u spomenike na Kozari, Sutjesci i Kadinjači. Koliko to i kakvu vrstu interakcije zahteva je ono što i nas kao autore interesuje, a publika je tu da se na naše predloge odazove na mnogo načina”, kaže Bojan Đorđev. Za njega je partizanska borba najzanimljivija avangarda koja se pojavila na ovim prostorima. “- Svako ko je posetio neki od spomenika NOB zna koliko je takve spomenike nemoguće sagledati iz jedne tačke, i koliko oni kao betonski ili kameni krajolici pozivaju na pokret i istraživanje. Modernistički spomenici NOB su u poslednjih nekoliko godina izazvali veliku pažnju umetničke zajednice. Za mene je njihova najveća vrednost u tome što apstrakciju uzimaju kao univerzalni jezik narodne emancipacije, komunicirajući značaj revolucije kroz revoluciju tumačenja”,ističe autor.

Predstavu izvode Selma Banić (HR), Bojan Đorđev (RS), Damjan Kecojević (RS) i Ola Maćevska (PL).


Објављено

у

од

Ознаке: