PUNOLETSTVO JEDINSTVENOG LUTKARSKOG FESTIVALA

U kragujevačkom Pozorištu za decu, od 10. do 13. maja održaće se 18. Međunarodni lutkarski festival ,„Zlatna Iskra”.

 

Festivalski program počinje u Knjaževsko-srpskom teatru gostovanjem Lutkarskog pozorišta iz Ljubljane sa predstavom „Patka, smrt i lala“. Svečano otvaranje Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“ je u 18 sati na sceni Pozorišta za decu, kada će Gradsko pozorište iz Podgorice izvesti predstavu „Bajka o ribaru i ribici“.

Na ovoj internacionalnoj pozorišnoj smotri u takmičarskom repertoaru nastupiće preko 150 učesnika iz devet zemalja: Srbije (pozorišta iz Beograda, Subotice i Zrenjanina), Mađarske, Hrvatske, Rusije, Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Republike Srpske i Kine.

Mali lutkarski teatar iz Moskve dolazi sa predstavom „Hrum-hrum“, a Šangajsko lutkarsko pozorište predstaviće se pričom „Mulan“, koja potiče iz narodne legende. Pozorište iz Šangaja deseti put dolazi na kragujevački Festival. Kragujevački mališani imaće priliku da uživaju uz pustolovine Toma Sojera, Lafontenove basne, kao i priču o Odiseju u jednom od najlepših mitova Grčke.

Predstave se igraju na sceni Pozorišta za decu i Knjaževsko-srpskog teatra. Direktor festivala je Jelena Stojanović Patrnogić, a u žiriju festivala su: David Burman reditelj (Rusija), Stefanka Kuvlijeva, scenograf (Bugarska) i Milomir Rakić, glumac iz Kragujevca.

Prateći program ovogodišnje „Zlatne iskre” obuhvata i kreativne radionice za predškolce i školarce, koje će lutkari NP „Toša Jovanović” iz Zrenjanina uvesti u bajkoviti svet izrade lutaka.


Објављено

у

од

Ознаке: