PRVI BITEF BEZ JOVANA

Četrdeset i deveti BITEF biće održan od 17. do 24. septembra pod motom “Uspomeni Jovana Ćirilova”.

Publika će moći da vidi deset predstava iz Srbije, regiona, Nemačke, Francuske i Rusije. „To je prvi Bitef bez selektora Jovana Ćirilova, ali će on svakako biti prisutan i kroz ime ovogodišnjeg izdanja: Uspomeni Jovana Ćirilova“, rekla je selektorka Anja Suša. Ona je podsetila da je istu posvetu kroz naziv Festival svojevremeno dao Miri Trailović, koja je zajedno sa Ćirilovom osnovala BITEF. „Jovanovo ime je mnogo više od imena čoveka koji nije više među nama, a tradicija koja se vezuje za to ime će, nadamo se, nastaviti da živi“, dodala je ona. Uz Grand prix “Mira Trailović”, od ove godine Specijalna nagrada Bitefa zvaće se Specijalna nagrada “Jovan Ćirilov”.

Festival će ove godine trajati nedelju dana, ali će program biti raznovrstan i bogat. Bitef neguje, kako je objasnila, tri repertoarske linije – internacionalni teatar koji je svojevrsna informacija lokalnoj kulturnoj zajednici i publici, zatim regionalna praksa iz takozvanog postjugoslovenskog prostora, a treća linija je uvedena prošle godine – „Nove pozorišne tendencije“, na kojima je ovoga puta tematsko opredeljnje politički teatar.

Na otvaranju, u Narodnom pozorištu, biće izvedena predstava iz Berlina „Murmel, Murmel“, po Diteru Rotu u režizji Herberta Friča, a na zatvaranju u Pozorištu na Terazijama predstava iz Moskve „Mrtve duše“, po Gogolju, u režiji Kirila Serebrenikova. Iz Nemačke dolazi i „Common Ground“ Jaela Ronena, a iz Francuske „Zbogom“ Žonatana Kapdevijela (koja će se igrati samo u Novom Sadu). Te dve predstave su svrstane u politički teatar. U istoj selekciji su i holandsko-srpski „Diskretni šarm marksizma“ Bojana Đorđeva, „Kompleks Ristić“ autora Olivera Frljića – koprodukcija Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, Bitefa i MOT-a iz Skoplja, kao i predstava Centra za kulturnu dekontaminaciju „Ibzenov neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad“ Zlatka Pakovića. Na Bitefu učestvuju i slovenačka „Ilijada“, po Homeru, u režiji Jerneja Lorencija, predstava Srpskog narodnog pozorišta „Smrt Ivana Iljiča“, po Tolstoju, u režiji Tomija Janežiča i predstava HNK iz Zagreba „Mi smo kraljevi a ne ljudi“ u režiji i koreografiji Matije Ferlina.


Објављено

у

од

Ознаке: