PROVOKACIJA STVARNOSTI

Predstava “Enciklopedija živih” Zlatka Pakovića, nastala u koprodukciji Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda i Qendra Multimedie iz Prištine, premijerno je izvedena 8. novembra u CZKD-u, a potom će je videti i publika u Prištini.

Nastala prema tekstu Pakovića i Jetona Neziraja, “Enciklopedija živih” je srpsko-albanski i kosovsko-srbijanski pozorišni leksikon, u kojem se “stvari i lica nazivaju onako kako jesu”, a autori je predstavljaju kao umetničku “intervenciju u srpskoj i kosovskoj stvarnosti”. Njen osnovni nauk, prema navodima CZKD-a, jeste da “nacionalna, nacionalistička elita sirotinji diluje hašiš nacionalizma da bi se ta srpsko-albanska sirotinja međusobno istrebljivala, a da bi elita, na obe strane iz tog istrebljivanja ojađenih izvlačila profit i utvrđivala svoju moć”.

Dramaturzi projekta su Borka Pavićević i Škeljzen Malići. Koreograf je Đerđ Prevazi, scenograf Krste Džidrov, a kostimografkinja Marija Pupučevska. Igraju Adrian Morina, Šengilj Ismajli, Špetim Selmani, Igor Filipović, Faris Beriša i sam reditelj Zlatko Paković. Učestvuju i muzičari Božidar Obradinović, koji je i kompozitor, te Vladimir Pejković i Zoran Tegeltija. Nakon premijernog izvođenja u CZKD-u, predstava će 17. i 18. novembra biti igrana u Narodnom pozorištu u Prištini.


Објављено

у

од

Ознаке: