PROMOVISAN NOVI BROJ “SCENE”

Časopis za pozorišnu umetnost „Scena“, koji iduće godine puni pola veka izlaženja, u najnovijem broju donosi niz ekskluzivnih intervjua sa izuzetnim ličnostima, kao i mnoge druge zanimljive tekstove.

U ovogodišnjem broju 3 objavljeni su razgovori sa čuvenim ruskim pozorišnim rediteljem i pedagogom Lavom Dodinom, kao i sa najcenjenijom američkom pozorišnom spisateljicom novije generacije Naomi Valas. Tu su i intevjuui sa profesorkom menadžmenta u kulturi Milenom Dragićević Ssešić, direktorikom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravkom Vrgoč i sa Andrašom Urbanom, rediteljem mnogonagrađivane predstave „Neoplanta“.

O tome kako vide savremeni pozorišni trenutak kod nas za „Scenu“ govore i dobitnice Sterijinih nagrada, za dramski tekst Biljana Srbljanović i za kostimografska ostvarenja Lana Vijanović. Đerić je istakao i da su u ovom broju objavljene dve drame i to „Ništa tako hladno“ Naomi Valas, u prevodu Nede Radulović, kao i delo Milivoja Mlađenovića „Gorocvet 212“.

Osim prikaza ovogodišnjeg 59. Sterijinog pozorja, prikazani su i međunarodni pozorišni festivali poput 65. Dubrovačkih letnjih igara, Šekspirovog festivala u Čortanovcima i Nedelje slovenačke drame u Kranju.

Član Uredništva „Scene“ Miloš Latinović rekao je da je ovaj broj rezime rada novog uredništva utemeljenog pre godinu ipo i dodao da je u uređivačkoj politici zadržano „ono što je u „Sceni“ valjalo uz nastojanje da se ubaci i nešto što je ne samo plod ličnog mišljenja nego i vremena u kojem živimo“. Uredništvo najznačajnijeg domaćeg pozorišnog časopisa planira da uz izdanje „Scene“ na engleskom jeziku, uskoro štampa verzije i na francuskom i ruskom.


Објављено

у

од

Ознаке: