PROJEKAT “STOLJEĆE JEDNE PORODICE”

Najveća regionalna koprodukcija na Balkanu u proteklih petnaest godina, trilogija “Janje / Kokoš / Orao“, premijerno je izvedena 5. decembra u Sarajevskom ratnom teatru.

Ova trilogija radjena u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, BITEF teatra i Zagrebačkog kazališta mladih, izvedena je u sklopu projekta “Stoljeće jedne porodice”.

U režiji tri rediteljke, Ane Tomović (“Orao”), Selme Spahić (“Kokoš”) i Anice Tomić (“Janje”) u svakom od delova trilogije učestvuju umetnici i umetnice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

„Projektom se želi doprineti obeležavanju 2014. kao godine prenošenja evropskih vrednosti i pomirenja, raznolikosti i predanosti da se zajedno suočimo s izazovima u Bosni i Hercegovini, otkrivajući i suprotstavljajući se transgeneracijskom transferu nacionalizma, otvoreno se suočavajuci s prošlošću, te naglašavajući multietnički karakter Bosne i Hercegovine“, saopštio je Internacionalni teatarski festival MESS.  “Stoljeće jedne porodice” je dvanaestomesečni projekat ukupne vrednosti od 148.320 evra, finansiran iz sredstava Evropske unije iz programa Sarajevo 2014, te Kantona Sarajevo.

U predstavi igraju, izmedju ostalih: Dubravka Kovjanić, Ivana Krizmanić, Alban Ukaj, Filip Eldan, Miloš Timotijević i drugi.

 


Објављено

у

од

Ознаке: