Акција!

VLASTIMIR ĐUZА STOJILJKOVIĆ

640.00 

Vlastimir Đuza Stojiljković

Monografija posvećena dobitniku „Dobričinog prstena“
Izdavač: Savez  dramskih umetnika Srbije
Priredio: dr Zoran T. Jovanović
Objavljena: 2002.
Tiraž: 500 primeraka
Cena: 800 dinara

Категорија:

Опис

O ĐUZI ISCRPNO
(prikaz monografije objavljen u listu „Borba“ 13.03.2003; autor prikaza Svetozar Radonjić Ras)

Pojavila se bogata monogafija “Vlastimir Đuza Stojiljković”. Ovaj istaknuti glumac dobitnik je Nagrade “Dobričin prsten” za 2001. godinu, a monografiju o njegovom živou i radu priredio je Zoran T. Jovanović, naš poznati teatrolog.
U prvom dijelu monografije, naslovljenom “Vlastimir Đuza Stojiljković njim samim”, govori glumac sam o sebi, o svom porijeklu, porodici, školovanju, ulasku u tokove pozorišne umjetnosti, o svojim zanosima i radu. Kazivanje je živahno, anegdotično, argumentovano i skromno. U drugom dijelu knjige”Kritičari, teatrolozi” sedamnaest naših poznatih teatrologa i kritičara govori o ljudskom liku, stvaralačkim odlikama i dometima Đuze Stojiljkovića. Tu su prilozi Jovana Ćirilova, Muherama Pervića, Milutina Čolića, Milosava Buce Mirkovića, Aleksandra Obrenovića, Radomira Putnika, Đorđa Đurđevića, Slobodana Turlakova i drugih istaknutih, starijih i mlađih, kritičara i teatrologa. Treći deo ove monografije ustupljen je rediteljima koji su radili s ovim svestranim glumcem: Dejan Mijač, Ljubomir Muci Draškić, Vlada Vukmiović, Vladimir Jevtović, Aleksandar Đorđević, Nebojša Bradić, Slavenko Saletović, Radoslav Zlatan Dorić i Bratislav Petković. Ova plejada beogradskih reditelja, svi do jednoga, daju laskave ocjene kreativnim mogućnostima i dometima Vlastimira Đuze Stojiljkovića koje on, zaista, zaslužuje. Zanimljivo je i četvrto poglavlje “Glumice, glumci, saradnici” dakako informativno, u kome dvadesetsedam istaknutih glumačkih imena i drugih stvaralaca, od Renate Ulmanski i Tatjane Lukjanove, preko Ljube Tadića, Radeta Markovića, Ljiljane Đoković i drugih, pa do Branislava Cige Jerinića, Vojislava Bubiše Simića i Nikole Majstorovića, s mnogo simpatija govore o dragocenoj saradnji sa Đuzom.
Obiman je i posebno značajan peti dio monografije “Dokumentacija”. Prvo je Zoran T. Jovanović pedantno obradio pozorišne uloge, njih oko 150, ostvarene na sceni Okružnog narodnog pozorišta Kruševac, Beogradskog dramskog pozorišta, Savremenog pozorišta, Ateljea 212, Pozorišta na Terazijama, Zvezdara teatra, Narodnog pozorišta Beograd, Kruševačkog pozorišta, Malog pozorišta “Duško Radović” i na drugim scenama, festivalima i sl. Jovanović je sredio i dokumentaciju o filmskim ostvarenjima izuzetnog glumca kao i, u saradnji s Draganom Čolić Biljanovski, izbor pozorišnih kritika i selektivnu bibliografiju. Bojana Andrić priredila je pregled Đuzinih glumačkih kreacija u emisijama Televizije Beograd, a Aleksandra Rajić Žikić radio dramska ostvarenja ovog glumca. Obrađene su, takođe, nagrade i priznanja koja je za svoj rad zasluženo dobio V-Đ.Stojiljković.
Dobro osmišljena i predano realizovana monografija.

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „VLASTIMIR ĐUZА STOJILJKOVIĆ“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *