Акција!

MIRA BANJAC

640.00 

Mira Banjac
Monografija posvećena dobitniku „Dobričinog prstena“
Izdavači: Savez dramskih umetnika Srbije i Pozorišni muzej Vojvodine
Priredio: Zoran Maksimović
Objavljena: 2002.
Tiraž: 500 primeraka
Cena: 800 dinara

Категорија:

Опис

O VELIKOJ GLUMICI IZ RAZLIČITIH UGLOVA
(iz prikaza monografije objavljenog u novosadskom „Građanskom listu“ 25.04.2002; autor prikaza: S. Prodanović)

Monografija je interesantna, odlično koncipirana i u odnosu na monografije posvećene prethodnim dobitnicima „Dobričinog prstena“ razlikuje se po osavremenjenom dizajnu za koji je zaslužan Nenad Bogdanović.
„Svi dobitnici „Dobričinog prstena“ su veličine samim tim što su dobili ovo priznanje. Ali, svako od njih je, pre svega, ličnost, tako da sam se priređujući knjigu rukovodio Mirinom ličnošću. Želeo sam da knjiga što više govori o njoj, da bude ona, da ima dušu i da bude životna. Ljude koji su pisali tekstove za knjigu upućivao sam da Miru sagledaju iz svog ugla: iz ugla iz kog je najbolje poznaju, a da se pri tome neke stvari ne ponavljaju u više tekstova“ – kaže Zoran Maksimović, priređivač monografije.
Monografija sadrži dvanaest poglavlja kroz koja je čuvena glumica predstavljena kao pozorišno, rediteljsko, filmsko, radijsko, televizijsko i pedagoško lice, ali kao „prvo lice jednine“. Predstavljanje svih lica Mire Banjac počinje malim esejom o njoj, koji je napisao Zoran Maksimović i kroz koji on govori kako Miru doživljava kao glumicu. Naravno, monografija sadrži i popis njenih uloga (na filmu i u pozorištu i radio dramama), pozorišnih režija, televizijskih emisija, nagrada i priznanja, a tu su i izvodi iz kritika… Mladom teatrologu Maksimoviću pomagali su saradnici, a odazvao se i veliki broj Mirinih kolega i prijatelja da napiše priloge o njoj.

 

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „MIRA BANJAC“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *