PROGRAM VOJVODJANSKIH SUSRETA

Prošle sedmice Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine saopštila je selekcija Deneša Debreija za Vojvodjanske susrete, koji će kao najstariji festival u regionu, 66. put, biti održan u Somboru, od 11. do 17. aprila.

U konačnom izboru, selektor Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine Deneš Debrei, inače koreograf, izvođač i pedagog, zaključio je da ima više autorskih predstava savremenog scenskog jezika, nego klasičnih dramskih, u pogledu njihove forme, žanra i pozrišnog jezika. Takođe, ima mnogo koprodukcija, kao odraz nemogućnosti pozorišnih kuća da samostalno finansiraju produkciju.

Odabrane su predstave: “Čovek je čovek” Bertolda Brehta, u režiji Anđelke Nikolić, Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Zrenjanin; “Manipulacije” Bojana Jablanoveca, pozorišta “Deže Kostolanji” Subotica, “Čiki Gergelj” Temišvar, “Via negativa” Ljubljana, “Mask/ Tealter” Segedin, Kulturnog centra Novog Sada; “Hajmatbuh” Kaće Čelan, u režiji Gorčina Stojanovića, Narodnog pozorišta Sombor; “Julije Cezar” Vilijama Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića, Narodnog pozorišta Sombor, Grada teatra Budva, Centra za kulturu Svilajnac; “Revolucija – otkazana!” Saše Asentića, Srpskog narodnog pozorišta, “Per. art”-a, Studentskog kulturnog centra Novi Sad; “Pijani proces” Bernara-Marija Koltesa, u režiji Roberta Lenarda.

U izboru predstava za decu, jer se na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine one ravnopravno takmiče za nagrade, nalaze se: “Plavi Petar” Đule Urbana, u režiji Emilije Mrdaković, Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Zrenjanin; “Devojčica koja je svakog volela” Ervina Lazara i Roberta Marka, u režiji Gabora Tengeja, Dečjeg pozorišta Subotica; “Par cipela” Pjera Griparija, u režiji Todora Valova, Dečjeg pozorišta Subotica; “Lepotica i zver” Miloša Jagodića, Pozorišta mladih Novi Sad, “Aladin” Nataše Milišić, Novosadskog novog teatra. Selektor Debrei je naveo da je u ovom segmentu izbor bio znatno skučen, da je edukacija dece na pozorišni način potpuno u drugom planu, na svim nivoima, što je veoma zabrinjavajuće.

Konstatujući da je ukupno video 31 predstavu, Debrei zaključuje da je za mnoge moguće reći da su posvećene preispitivanju, samoanalizi i analizi društva, puta kojem stremimo, analizi prošlosti u datoj sadašnjosti.

Ivana Kukolj Solarov, kao predsednica Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, najavila je i prateće programe festivala koji će nastaviti šetnju vojvođanskim gradovima i posle Kikinde preseliti se u Sombor. U planu su izložbe pozorišnih muzeja (Vojvodine i Srbije), promocije novih teatroloških izdanja, studentske predstave i tribina posvećena aktuelnoj pozorišnoj situaciji.


Објављено

у

од

Ознаке: