PRIZNANJE NADI ŠARGIN

Fondacija “Ružica Stokić” dodelila je novoustanovljenu nagradu koja nosi ime ove značajne dramske umetnice – Nadi Šargin.

Nagrada je uručena 14. decembra u Ateljeu 212, a tom prilikom je promovisana i knjiga “Moja gluma” posvećena Ružici Sokić.

Nagradu su, u ime Fondacije, osnovane prošle godine, na prvu godišnjicu smrti Ružice Sokić (1934-2013), laureatkinji uručili predsednica Upravnog odbora Fondacije Vesna Stanić i suprug Ružice Sokić Miroslav Lukić.

Kako je objasnila Vesna Stanić, inače, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta i dugogodišnja prijateljica Sokićeve, članovi Fondacije su odlučili da se obrate desetorici uglednih ličnosti iz sveta teatra i filma da predlože umetnike ili studente pozorišne, filmske i drugih srodnih umetnosti za nagradu za ulogu ostvarenu u sezoni 2014-2015. Najviše ih je preložilo Nadu Šargin za ulogu Zore Šišarke u drami „Bela kafa“ Aleksandra Popovića koju je maestralno u svojoj karijeri igrala Ružica Sokić. Nada Šargin nagrađena je za ulogu u predstavi koju je režirao Milan Nešković na sceni beogradskog Narodnog pozorišta.

Fondacija je ovom prilikom uručila i zahvalnice onim prijateljima i poštovaocima Ružice Sokić koji svojim prilozima pomažu Fondaciji njenog imena, koja razvija osnovna načela ljudske solidarnosti humanosti i plemenitosti.

Knjiga „Moja gluma“ (Laguna) obuhvata pre svega intervjue iz prebogate riznice u kojima Ružica Sokić govori o svojim ulogama, glumi u pozorištu, na filmu, televiziji, u kojima objašnjava svoje shvatanje glume, života, stvarnosti, zatim bibliografiju radova, registar predstava i uloga, izvode iz kritike i mnoštvo fotografija. Knjigu su priredili Vesna Krčmar i Zoran T. Jovanović koji su želeli da sačuvaju sećanja na umetnost Ružice Sokić. Odlomke iz knjige „Moja gluma“ čitale su dve mlade glumice Jelisaveta Karadžić i Snežana Jeremić.


Објављено

у

од

Ознаке: