PRIZNANJE MARIJI MEDENICI

Godišnja nagrada Fondacije “Predrag Pedja Tomanović” za najbolje glumačko ostvarenje na sceni Srpskog narodnog pozorišta u 2015. godini pripalo je Mariji Medenici.

Medenica je priznanje dobila za ulogu Ivone Copek u predstavi “Ivona, burgundska kneginja”, a nagradu za najboljeg diplomiranog studenta master studija dobila je Bojana Milanović, čija je prosečna ocena na klasi profesorke Jasne Đuričić 10. Uručenje nagrade održano je 16. januara u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Marija Medenica glumu je završila u klasi profesora Borisa Isakovića na Akademiji u Novom Sadu, a od 2008. godine zaposlena je u Srpskom narodnom pozorištu. Ovo je drugi put da je dobila nagradu “Predrag Peđa Tomanović”. Prvi put je nagrađena 2009. godine za ulogu Nje u predstavi “Ja ili neko drugi”. Kako kaže, više je uzbuđena sada nego pre sedam godina i zahvaljuje se kolegama bez kojih uloga Ivone ne bi mogla da se odigra. Dodaje i da je položaj glumaca u Srbiji izuzetno težak. “Kada pogledate spisak prethodnih dobitnika ove nagrade, vidite da su tada dobijali glumci koji sada, naravno, nose repertoar, a sa druge strane, za studente isticali su se i oni koji će kasnije biti u angažmanu Srpskog narodnog pozorišta. To, nažalost, poslednjih godina, od kada sam ja prvi put primila ovu nagradu, nije baš slučaj”, rekla je Medenica.

Dobitnica nagrade za najbolju studentkinju Glume ističe da joj je ovo prva nagrada u karijere, te joj je zbog toga posebno značajna.

Nagrada “Predrag Peđa Tomanović” dodeljuje se od 1996. godine, a dodeljuje je istoimena Zadužbina, čiji su osnivači njegovi roditelji Milena i Milorad Tomanović. Uručuje se svake godine 17. januara na dan rođenja preminulog glumca. Svrha zadužbine jeste dodeljivnje nagrade za najbolju ulogu koju je u Srpskom narodnom pozorištu u prethodnoj kalendarskoj godini ostvario glumac rođen posle 1964. godine.

Međutim, imajući u vidu da bi Peđa danas imao 51 godinu, Milena Tomanović ističe da će se naredne godine koncept promeniti i da će nagrada biti dodeljivana glumcima za ostvarenu najbolju ulogu bez obzira na godine, dok se kriterijumi za nagradu koja se dodeljuje najboljem diplomiranom studentu master studija neće menjati.


Објављено

у

од

Ознаке: