PRIZNANJA 4. PIP-a

Priznanja četvrtog po redu Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu pripala su projektima Beogradskog dramskog pozorišta i koprodukciji Kruševačkog i somborskog Narodnog pozorišta.

Stručni žiri 4. Festivala koji su činili Zoran Šakotić, Branko Popović i Milivoje Mlađenović, nakon pet odgledanih predstava u takmičarskom programu odlučio je da Nagrada za najbolju predstavu pripadne projektu “Doktor Nušić” somborskog Narodnog i Kruševačkog pozorišta, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića. Mladenović je dobio i priznanje za najobolju režiju, a Saša Torlaković za najboljeg glumca za ulogu Živote Cvijovića.

Predstava “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića, u režiji Predraga Stojmenovića Beogradskog dramskog pozorišta osvojila je, takodje, tri priznanja. Odlukom žirija novoustanovljena Nagrada „Dušan Duka Jovanović“ za najboljeg mladog glumca/glumicu pripala je Anji Alač za ulogu Sare, dok je najboljom glumicom Festivala proglašena Vesna Čipčić za ulogu Ane. Nagrada za najbolji dramski tekst proglašen Ivor Martinić za komad „Moj sin samo malo sporije hoda“.

Četvrti po redu Festival prvoizvedenih predstava (PIP) održan je u Aleksincu, u Domu kulture od 16. do 22. novembra, a bio je posvećen je nedavno preminulom dramskom umetniku Dušanu Duki Jovanoviću, umetničkom direktoru i osnivaču manifestacije.

Na programu Festivala izvedene su predstave pozorišta iz Beograda, Šapca, Kragujevca, Kruševca i Novog Pazara, a uz našu – nagrade je poneo je projekat “Doktor Nušić” Kruševačkog i Narodnog pozorišta iz Sombora (za najbolju predstavu, režiju i glumca). Povelju za doprinos savremenoj srpskoj drami Festivalski odbor je ove godine dodelio akademiku Ljubomiru Simoviću.


Објављено

у

од

Ознаке: