PREVAZILAŽENJE GRANICA

Predstava „Off – prevazilaženje granica” po tekstovima Katalin Ladik u režiji Zoltana Puškaša premijerno je odigrana 9. maja u Novosadskom pozorištu.

„OFF je verovatno najneobičnija premijera u ovoj sezoni u Novosadskom pozorištu. Van sistema je i van zvanične sezone. OFF je u svakom smislu te reči”, objašnjava dramaturg Robert Lenard. „Kada su nam za 15% smanjili pozorišni budžet, glumci su predložili sledeće: uradimo nešto mi, sami od sebe. Mimo budžeta, tačnije, bez budžeta ili protiv budžeta”, kaže on. Uprava i reditelj Zoltan Puškaš su stali uz njih. Kad je u decembru nastupila racionalizacija i postalo nemoguće produžiti ugovore zaposlenika na određeno usled čega je Novosadsko pozorište, kao i sva pozorišta čiji su osnivači Grad Novi Sad i Pokrajina, podleglo giljotini, rodio se novi razlog za predstavu. “Ona je sama po sebi protest, ali je protest na dubokom esteskom nivou”, dodaje Lenard.

Predstava se sastoji iz dva dela: od ličnih monologa glumaca i od teksta Katalin Ladik. „Tekst Katalin Ladik tvrdi da su zidovi samo u nama, oni su sagrađeni našim rukama. To su naši zidovi: mi smo ih gradili, mi smo ih krečili, to su zidovi našeg društva i našeg političkog sveta. Ove zidove, pošto smo ih mi sami digli, samo mi možemo da rušimo. To je cilj monologa glumaca koji su neka vrsta ritualnog i – možda – kolektivnog pročišćenja”, kaže reditelj Puškaš.

Scena je osmislio Puškaš, a kostim – Katalin Gero. Muzički saradnik je bio Gabor Pongo, koji i igra u predstavi. Uz njega tu su i –  Livia Blanka, Gabriela Crnković, Terezia Figura, Daniel Husta,Daniel Gomboš, Daniel Husta, Ištvan Kereši, Judit Laslo, Arpad Mesaroš, dobitnik Sterijine nagrade, Atila Nemet, studenti AU u Novom Sadu: Stanislava Orlović, Robert Ožvar i Bence Salai.


Објављено

у

од

Ознаке: