PRETEČA TEATRA APSURDA

“Ibi rogonja” Alfreda Žarija, u adaptaciji i režiji Nikole Zavišića premijerno će biti izvedena u kikindskom Narodnom pozorištu 24. maja.

“Alfred Žari nije slučajno ostao u istoriji pozorišta zabeležen kao preteča, praroditelj pozorišta apsurda, ali i drugih pravaca umetnosti koji su poricali spolja nametnutu logiku i smisao. To ne znači da je Žari nelogičan i besmislen, već da je potrebno proniknuti u dubine i širine njegove specifične mašte koja zapravo uspeva da napravi ceo jedan apsurdni, iracionalni svet u kome je sve moguće. To je svet Čiča Ibija i njegovih blesavih pajtaša, svet pomahnitalog detinjasto zadrtog tiranina i budala koje njegovu tiraniju bez reči trpe. To je svet zgovana i Septičkih jama u kojima se utapaju neistomišljenici, pa čak i istomišljenici, svet mašina za mučenje koje se zovu Svinjska presa ili Pumpa za zgovna, svet besmislenih izuma koji su već izumljeni, svet okrenut naglavačke, bez početka i kraja, bez rešenja i mogućnosti za iskupljenje. Svet koji je zapravo jednak našem životu sada i ovde”, zapisao je Zavišić.

Reditelj potpisuje i izbor muzike, songove i dizajn svetla, a kostim i scenu osmislila je Irena Kraljić. Specijalni radovi na kostimu su rad Jasmine Jace Radujko i Mire Bebe Dobrković. Dramaturg je Bojana Marić. Igraju: Marko Gvero, Branislav Čubrilo, Slavoljub Matić, Nikola Joksimović, Mina Stojković, Tanja Markov, Jordan Bursać i gost Ervin Hadžimurtezić iz novosadskog Pozorišta mladih.


Објављено

у

од

Ознаке: