Premijere Budva grada teatra

Budva – Festival Grad teatar u 29. izdanju nosi metaforični šekspirovski naslov “Ko je ovdje toliki varvarin da ne želi biti Rimljanin”.

Dramski program Festivala je započeo 20. juna izvodjenjem produkcije Jugoslovenskog dramskog pozorišta – “Razbijeni krčag” u režiji Igora Vuka Torbice. Reditelj Boris Liješević ovog leta stigao je u Budvu sa dramom Igora Štiksa “Brašno u venama”, koju je režirao u Sarajevskom ratnom teatru i koja je sa scene Svetog Stefana ispraćena ovacijama. I predstave “Čehov je Tolstoju rekao zbogom”, u režiji Irfana Mensura (Bitef teatar), i “Balerine” Milene Bogavac (SNP iz Novog Sada) doživele su isti uspeh. U Dramskom programu su i neke od najuspešnijih koprodukcija Grada teatra sa prethodnih festivala – “Prokleta avlija” u režiji Nebojše Bradića (NP iz Beograda), “Sluškinje” u režiji Stevana Bodrože (Ustanova kulture “Vuk Karadžić” iz Beograda), a u Budvu stiže i “Dogvil” u režiji Kokana Mladenovića (Srpski kulturni centar iz Novog Sada i Mikser haus iz Beograda).

Prva premijera i koprodukcija ovogodišnjeg Grada teatra je Šekspirov “Julije Cezar”, u režiji Kokana Mladenovića, sa Sergejom Trifunovićem, Sašom Torlakovićem, Branislavom Trifunovićem, Markom Markovićem i Jelenom Minić u glavnim ulogama, izvedena je 13. jula.

Za 1. Avgust najavljena je premijera predstave “Sluškinje” Žana Ženea, u režiji Stevana Bodrože. Igraju: Marija Vicković, Katarina Radivojević, Stela Ćetković

Kao sledeću premijeru 29. festivala publika će videti “Aveti” Henrika Ibzena, u režiji Andreja Nosova. Predstava je koprodukcija Grada teatra, Bitef teatra, Hartefakta i festivala MESS iz Sarajeva, a glavne uloge igraju Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Dejan Ivanić, Milan Marić i Jovana Gavrilović.