PREMIJERA ZA DAN POZORIŠTA

Niško Narodno pozorište obeležiće 11. marta rodjendan premijerom predstave „Herostrat“ po tekstu ruskog autora Grigorija Gorina i u režiji Irfana Mensura.

Produkcijom predstave „Herostrat“, biće okančan projekat „Zajedno pred zavesom“, koji je realizovan u partnerstvu sa Filozofskim fakultetom – Departaman za ruski jezik i književnost i Državnim Akademskim Testrom-Ščepkin iz Belgoroda, a uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

U Efesu, 356. godine pre nove ere, spaljen je Artemidin hram. Jedno od sedam svetskih čuda spalio je grčki trgovac Herostrat u težnji da dostigne slavu i besmrtnost, kako bi se njegovo ime sačuvalo kroz vekove. I umesto da bude kažnjen i zaboravljen, zločinac započinje svoj društveni uspon. Tako počinje priča o večitoj borbi dobra i zla, primerena za sva vremena i sve prostore. Priča o manipulaciji novcem, moći i vlašću, koja kroz vekove stihijski razara celo čovečanstvo. Priča o borbi pravednika koji ne može da ostane ravnodušan kada zlo, cinizam i licemerje narastaju i prete da zahvate sve unaokolo.

Mensur potpisuje i adaptaciju, dizajn scene i izbor muzike, kostimograf je Dejan Gocić, a lektor – Nataša Ilić. Igraju: Snežana Petrović, Miloš Cvetković, Miroljub Nedović, Aleksandar Krstić, Dragiša Veljković, Dragoslav Savić, Nađa Nenadović Tekinder i Vesna Stanković.


Објављено

у

од

Ознаке: