PREMIJERA POBEDNIKA KONKURSA ZA MLADE STVARAOCE

Dramsko-plesna predstava „I konje ubijaju, zar ne“ biće premijerno izvedena 28. novembra (20h) na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

Projekat je nastao na osnovu istoimenog romana Horasa Mekoja i pobednik je Konkursa za mlade pozorišne stvaraoce koji je prvi put otvoren u Madlenianumu u februaru ove godine. Priča o plesnom maratonu i delo „I konje ubijaju, zar ne“, koje je predložila autorska ekipa predvođena dramaturgom Milicom Konstantinović, rediteljem Borisom Todorovićem i koreografom Milošem Sofrenovićem, pokazala se kao ideja koja pruža najviše potencijala za uzbudljiv i dobar pozorišni događaj.

Roman Horasa Mekoja, smešten u vreme Velike depresije u Sjedinjenim Američkim Državama, atmosferom, radnjom i idejom odražava izvitoperenje socijalne svesti, kako u Americi zahvaćenoj ekonomskom (ali i duhovnom, kolektivnom i individualnom) krizom, tako i u predratnoj Evropi čije su se društvene, ekonomske i umetničke prilike reperkutovale i na američko podneblje.

Ovaj pozorišni esej će se itekako ticati savremenog gledaoca, jer društvena depresija koju opisuje Horas Mekoj u svom legendarnom romanu, na žalost, ima mnogo dodirnih momenata sa stvarnošću u kojoj živimo.

Autorsku ekipu projekta čine i kompozitor Janja Lončar, scenograf Milica Stanković i kostimograf Aleksandar Kovačević.  Glumački ansambl oformljen je u junu mesecu posle četvorodnevne audicije i čine ga: Violeta Goldman u ulozi Glorije Biti, Andrija Daničić kao Robert Sajvertin, Stevan Piale kao Džejms Bejts, Lidija Cvetić kao Rubi Bejts, Miloš Milić kao Džoel Žerard, Iskra Brajović kao Elis Tomplin, Radomir Nikolić kao Roki Gravo, Saša Joksimović kao Rolo Piters i Dragica Ristanović kao G-đa Lajden.


Објављено

у

од

Ознаке: