POZORIŠTE U VREMENU SVAKOM

Izložba „Pozorište u vremenu svakom“ koju realizuju Udruženje dramskih umetnika Srbije, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Pozorišni muzej Vojvodine, Arhiv Srbije i Istorijski arhiv Beograda biće od 1. do 30. novembra prikazana u Etnografskom muzeju u Beogradu

Izložba o stvaranju i razvoju našeg pozorišta realizovana je povodom 100 godina Udruženja dramskih umetnika Srbije, sa ciljem da pokaže kako su dramski umetnici i dramska umetnost uticali na modernizaciju i demokratizaciju društva, koliko su i kako podsticali i pratili društvene tokove i doprinosili zaštiti kulturnog identiteta naroda i države kojoj pripadaju i da javnosti predoči pozorišnu delatnost kao istinski važan segment društvenog života.

Autori izložbe su: Mirjana Odavić (vođa autorskog tima), Zoran Maskimović, Miroslav Perišić, Snežana Lazić i

Jelena Kovačević.

Izložbu prati katalog sa tekstovima o istoriji srpskog pozorišta i o delatnosti Udruženja u minulih sto godina. Prihod od prodaje kataloga namenjen je Fondu solidarnosti dramskih umetnika.         

U okviru pratećeg progrma – videoteka, u Art bioskopu Etnografskog muzeja će tokom trajanja izložbe „Pozorište u vremenu svakom“ biti prikazivani arhivski snimci pozorišnih predstava, i to sredom, četvrtkom i petkom u terminima od 11:00 i 13:30 sati.

Zahvaljujući saradnji sa kompanijom Alma Quattro i Orange Studijom, koji su na sebe preuzeli zadatak da izložba „Pozorište u vremenu svakom“ dopre do što većeg broja ljudi i da građane Beograda i Novog Sada podseti na značajne ličnosti iz naše pozorišne istorije, realizovana je i svojevrsna Izložba na otvorenom koja se prikazuje na mreži medija kompanije Alma Quattro (city light, bilbord i LCD).  Na rešenjima koja je dizajnirao Orange Studio, zastupljeni su u najvećoj meri glumci koji više nisu sa nama: Ljuba Tadić, Mata Milošević, Dobrica Milutinović, Rahela Ferari, Olivera Marković, Milena Dravić, Nebojša Glogovac… ali i Jovan Sterija Popović, Branislav Nušić, Aca Popović, Mira Trailović i dr.

Realizaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.


Објављено

у

,

од

Ознаке: