Pozorišta Srbije: Prvo prigradsko pozorište – Puls teatar Lazarevac

TEATAR ZA SVE UZRASTE 

U prethodnoj sezoni u Prvom prigradskom pozorištu – Puls teatru realizovane su dve premijere i jedna adaptacija dečje pozorišne predstave s novogodišnjim motivima. Čaruga  Radoslava Pavlovića i u režiji Stanislava Grujića, rađena je kao koprodukcija sa NP Leskovac. Učestvovala je na „Joakimovim danima“ u Kragujevcu i otvorila je takmičarski deo programa na Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci. Crna komedija i satira Epitaf Dore Delbjanko imala je srpsku praizvedbu u režiji Ksenije Krnajski.

U sezoni 2015/’16. pozorište je izvelo 94 predstava svoje produkcije, 58 na Večernjoj sceni i 36 predstava na Dečjoj sceni.

Sa predstavom Ujka Vanja, premijerno izvedenom 2012, učestvovali smo na 11. pozorišnom festivalu Centra za kulturu i obrazovanje Aranđelovac i na 29. „Barskom ljetopisu“.

Predstava Istrajnost rađena u koprodukciji sa beogradskim Le Studiom, imala je svoju turneju u BiH u decembru prošle godine. Igrana je u Teatru „Kabare“ u Tuzli, BNP u Zenici, Pozorištu mladih u Sarajevu. U okviru specijalnog programa selektovana je za ovogodišnji Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, dok je predstavom Drita Danice Nikolić Nikolić zatvoren 52. „Joakim Vujić“ u Gračanici.

Pozorišnom predstavom za decu Uplakana Katarina Zorana Ćosića otvoren je 3. Festival „Bucini dani“ u Aleksandrovcu.

Festival humora za decu se održava dvadeset sedmu godinu po redu, danas je prestižna manifestacija međunarodnog karaktera, vrlo značajna i jedinstvena po temi, sadržaju i afirmaciji talentovane dece. Programi se održavaju svake godine u septembru i poklon su deci na početku školske godine. Celokupan pozorišni segment ove manifestacije organizuje upravo naš tetar.

Od januara 2015. godine realizujemo i mini pozorišni festival za najmlađe. Novogodišnji pozorišni ringišpil je višednevni program tokom zimskog raspusta. Namenjen je najmlađima i uključuje gledaoce (decu) da sami odaberu najbolju predstavu, glasajući i ostavljajući svoje komentare.

Treba istaći i to da je od 16. novembra 2015. sedište Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije preseljeno na dve godine u Lazarevac, a direktorka PPP Ivana Nedeljković izabrana je za predsednicu Zajednice.

Sezona 2016/17. započeće premijerom pozorišne predstave za tinejdžere i odrasle, po motivima Alise u zemlji čuda Luisa Kerola a u režiji Bojane Lazić. U novembru 2016. premijerno će biti izvedena predstava za decu po tekstu Aleksandra Popovića Ljubav na prvi pogled. Ovaj inspirativni predložak za istraživanje žanra mjuzikla, govori o istini i laži, emocijama ljubavi,  krivici i kazni, roditeljskom autoritetu i praštanju – autentičnom dijalogu odraslih i dece. Drama Vrabac Nataše Ilić (po motivima drame Pjaf Pam Gems i romana Edit Pjaf”Simon Berto) biće realizovana do kraja godine, u koprodukciji sa Knjaževsko-srpskim teatrom iz Kragujevca. Reditelj Miloš Jagodić predstaviće neverovatan život najveće francuske šansonjerke Edit Pjaf, koga se ona priseća u svojim poslednjim danima, bolesna od raka i već duboko ogrezla u zavisnost od morfijuma, dok je na lečenju u sanatorijumu.


Објављено

у

од

Ознаке: