Pozorišta Srbije: Pozorište lutaka Niš

ČAROBNJACI IZ NIŠA

Pozorište lutaka je 23. juna obeležilo 58 godina profesionalnog stvaralaštva. Generacije i generacije umetnika i svih drugih koji su bili zaposleni u ovoj kući, gradili su i izgradili ime prepoznatljivo po dobrim predstavama, raznovrsnom repertoaru, velikim glumačkim i umetničkim imenima i njihovim vrhunskim ostvarenjima.

Prethodnu sezonu obeležili su festivali, premijere, organizacija 46. susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, početak adaptacije zgrade Pozorišta, saradnja sa Udruženjem pisca „Sedmica“ iz Frankfurta na Majni, njihova poseta našem pozorištu, brojne humanitarne akcije, jubilarne predstave…

Pozorište lutaka Niš učestvovalo je na četiri festivala i osvojilo pet stručnih nagrada i dve nagrade dečjih žirija.

Na XIV međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, Banjaluka 2015, predstava Zlatokosa osvojila je Specijalnu nagradu stručnog žirija za promivisanje univerzalne ideje o ljudskoj slobodi.

Dvanaesto „Pozorište Zvezdarište“ pamtićemo po brojnim preprekama, administrativnim i tehničkim, ali i po prvoj nagradi dečjeg žirija za predstavu Alisa u zemlji čuda i nagradi stručnog žirija za animaciju lutke.

Posebno ističemo Susrete profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, najznačajniji nacionalni festival osnovan daleke 1962, čiji smo bili organizatori i domaćini. Četdeset šesti put sastale su se sve naše profesionalne lutkarske scene i prikazale kreativne scenske postavke književnih klasika i savremenika. Za četiri dana odigrano je sedam predstava u takmičarskom i tri u revijalnom programu, održane su dve izložbe: Čarobnjaci iz Niša, izložba lutaka, kostima, maski i plakata Pozorišta lutaka Niš autora Slobodana Krstića i Ginjoli sveta Jožefa Pernarčiča iz Slovenije, te dve radionice: Ginjol lutka za decu J. Pernarčiča i Tehnologija klasičnih senki reditelja Darka Kovačovskog iz Bugarske, kao i okrugli sto Paraleleosvrt na aktuelnosti u lutkarstvu u regionu, čiji je moderator bila Diana Kržanić Tepavac, predsednica ASITEŽ centra Srbije.

Na 17. međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta za djecu „Lut Fest“, koji se održavao u Istočnom Sarajevu pod motom Bukvar lutkarstva, Zlatokosa u režiji Jelene Đorđević dobila je novoustanovljenu nagradu „Kamena ruka – Henrik Jurkovski“, koja nosi ime jednog od najvećih svetskih istoričara, dramaturga i teoretičara lutkarstva, za najlutkovitiju predstavu. Zlatokosoj je uručena i Kolektivna nagrada za najbolju animaciju i glumačku igru, u čijem se obrazloženju navodi „da je na žiri najjači utisak ostavila igra mladih, veoma tačno ustremljenih, talentovanih i stručno obrazovanih glumaca“.

Prva premijera u prethodnoj sezoni bila je Olovni vojnik i balerina, rađena po motivima poznate Andersenove bajke, u režiji Darka Kovačovskog, u kojoj je primenjena zahtevna tehnika duge marionete. Ubrzo je izveden mjuzikl Bila jednom jedna zima u režiji Nataše Ristić, forma koja do sada nije bila često zastupljena na našoj sceni. Zanimljiva priča o zgodama i nezgodama raznih šumskih likova govori o dobroti i prijateljstvu, kroz igru, muziku i živo pevanje. Usledila je premijerna obnova Začarane princeze reditelja Miloša Jagodića, priča o začaranoj princezi Pahuljici, sa koje svemogući i vispreni čarobnjak Gaja na kraju skida davno bačene zle čini. Kraj sezone obeležila je Čudesna družina jedne stonoge, takođe u viđenju Miloša Jagodića.

Otvaranje nove sezone vezano je za 5. septembar i premijeru predstave More mašte. Reč je o novoj formi lutkarskog teatra, muzičkom spektaklu sa improvizovanim lutkama, koji su osmislili profesor Bonjo Lungov i njegov asistent Konstantin Karakostov iz Sofije. Smeli, uzbudljiv eksperiment, objedinjuje čuvenu kompoziciju Niška Banja sa muzikom Mocarta i Žan-Mišel Žara.


Објављено

у

од

Ознаке: