Pozorišta Srbije: Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Zrenjenin

U SUSRET JUBILEJU

Približavajući se jubileju obeležavanja 70 godina profesionalnog rada Dramske, odnosno 60 godina Lutkarske scene, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina otpočelo je sezonu 2015/2016. sa ambicioznim umetničkim planom što većeg broja premijera na obe svoje scene.

Vodviljski komad Prs’o francuskog autora Remija de Voa u režiji Olje Đorđević premijerno jei 15. oktobra 2015 (Dan zrenjaninskog pozorišta). Nastavljajući dugogodišnju tradiciju koprodukcijske saradnje sa Akademijom umetnosti (Akademsko pozorište „Promena“) i SNP-om iz Novog Sada, zrenjaninsko pozorište je već 14. novembra 2015. imalo drugu premijeru na Dramskoj sceni: Šine Milene Marković u režiji Dušana Mamule. Dugo i pažljivo planirani projekat koji je na neki način bio i veliko finale Dramske scene (premijere: 13. februar i 20. februar 2016) jeste rad na tekstu Bertolta Brehta Čovek je čovek. Ova predstava, budući rađena kao pozorišni serijal (epizoda 1 i epizoda 2), što zbog obimnosti literarnog predloška a delimično i kao neiznuđena parodija femomena televizijskog serijala, omaž je velikom dramskom stvaraocu i pozorišnom reformatoru koji, prema rečima rediteljke predstave Anđelke Nikolić, navodi da se zapitamo „do koje je mere čovek u stanju da pomeri svoje granice i da relativizuje svoje principe, i šta adaptacija na nepovoljne životne i društvene okolnosti čini čoveku, osim što mu omogućava da preživi? I najzad, kakvo je to društvo koje svoje vođe bira putem negativne selekcije?“.

            Na Lutkarskoj sceni NP „Toša Jovanović“ u protekloj sezoni izdvojile su se tri premijere: po tekstu Đule Urbana Plavi Petar rediteljke Emilija Mrdaković (8. decembar 2015.); novogodišnji autorski projekat-predstavu ove sezone potpisala je Senka Petrović nazvavši je Ledena ljubav (19. decembar 2015); svakako najzahtevniji, ali po mnogima i najuspeliji angažman bio je na predstavi Atile Antala Pesma belog kita (Melvil/Kurjački/Antal). Rađena prema motivima romana Mobi Dik, ova lutkarska predstava tematizuje epsku borbu čoveka sa prirodom (15. mart 2016).

            U sezoni 2015/2016. izdvojila se i izložba o našem teatru u Muzeju savremene umetnosti Srbije (Beograd), koja je postavljena septembra 2015.

            Nova sezona 2016/2017. nametnula je nove profesionalne izazove kako glumcima i umetničkim saradnicima obe scene, tako i upravi Pozorišta (za v. d. direktora imenovan je Ivan Francuski). Stvarajući u uslovima sve složenijeg i nepovoljnijeg kulturnog i ekonomskog ambijenta, kada institucionalizovana umetnost proživljava sudbinu (ne)opravdanog preispitivanja vlastitih ciljeva, ali nametnutih očekivanja, kao i modusa egzistencije, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ nastoji da održi nivo produkcijske svesti dostojan svakog reprezentativnog predstavljanja teatarske umetnosti. Dramska scena je već pri kraju prethodne sezone ušla u projekat obeležavanja jubileja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira (1564–1616) postavljajući njegov klasik Romeo i Julija u režiji Nikole Zavišića, a uz angažovanje dvoje mladih umetnika, Une Đelošević i Milana Kolaka kao protagonista tragedije, što je pre toga nagovešteno njihovim izborom kroz audicijski proces. Premijerno izvođenje ova predstava imaće na Dan zrenjaninskog pozorišta, 15. oktobra, kada se ujedno obeležava i jubilej njegovog profesionalnog statusa (70 godina Dramske i 60 godina Lutkarske scene u Zrenjaninu).

Ivan Trifunjagić, urednik

NP „Toša Jovanović“, Zrenjanin


Објављено

у

од

Ознаке: