Pozorišta Srbije: Narodno pozorište „Sterija“, Vršac

U ZNAKU KIR JANJE I MISTERIJE

Tokom 2015. godine Narodno pozorište „Sterija“ realizovalo je 8 predstava, 5 premijernih događaja, započelo dva značajna projekta i predstavilo se na 7 pozorišnih festivala. U prvoj polovini 2015. realizovani su Leteća trupa po tekstovima Sterije i o Steriji u adaptaciji Danice Nikolić Nikolić, i u režiji Nikole Zavišića (10. februara 2015) i Balkanski špijun Dušana Kovačevića u režiji Miloša Jagodića (25. april 2015). Podsetimo, praizvedba ovog teksta realizovana je upravo u našem pozorištu 1983. godine.

Nakon 10. juna  dolazi do promene uprave Narodnog pozorišta „Sterija“, pa na mesto dotadašnjeg v. d. direktora Đure Mrđe dolazi Ivan Đorđević.

Sezonu 2015/2016. otvara Začarani zamak po tekstu Bojane Ivanov Đorđević, a u režiji Snežane Udicki, a pratio ga je čitav niz događanja naslovljen kao „proslava nove pozorišne sezone“ namenjene dečjoj i mladoj publici.

Zla žena Jovana Sterije Popovića u režiji Jovana Grujića namenski je realizovana za učešće na festivalu „Vršačka pozorišna jesen“, na čijem je otvaranju izvedena premijera. Reditelj nije odstupao od izvornog dramskog teksta, pa ni jezika, i primenivši postupak aktuelizacije kroz sredstva scenografije i kostima kultni komad našeg velikana još jednom predstavio kao delo neprolazne svežine i važnosti za svetsku dramaturgiju u čijem domenu Sterijina Zla žena parira Šekspirovoj Ukroćenoj goropadi. Posebno smo ponosni na realizaciju ovog komada i iz razloga što smo njime hteli da ukažemo na značaj prvakinje NP „Sterija“ Dojne Petrović koja je tumačila naslovnu ulogu, ulogu Sultane, i obeležila 35 godina glumačkog staža u Vršcu. Ovom predstavom nagovestili smo i početak Godine Sterije koja će nastupiti u 2016.

Zemljaci po motivima dela Slavomira Mrožeka autorski su projekat glumaca Ivana Đorđevića i Srđana Radivojevića kao duodrama na temu aktuelne migrantske krize, a premijera je izvedena na Maloj sceni „Tomislav Pejčić“ novembra 2015. Bajka o uspavanom Deda Mrazu Bojane Ivanov Đorđević realizovana je u susret novogodišnjim praznicima.

U okviru Profesionalne scene na rumunskom jeziku pri NP „Sterija“ u 2015. izvedene su dve predstave. Zverka, čudan je to čovek Mirče Joneskua u režiji Julijana Ursuleskua otvara temu dece ugrožene bolestima obrađujući krizu morala i nihilizam, suočavajući gledaoca sa samim sobom i užasima savremenog društva. Proglašena je za najbolju predstavu na Balkanu na Festivalu pozorišta u Piteštiju (Rumunija). Kutija s pričama Elene Ivanke zabeležena je kao prva predstava za decu na rumunskom jeziku u produkciji Profesionalne scene na rumunskom jeziku našem teatru i realizovana je sredstvima rumunskog Evropskog departmenta.

Aktuelnu sezonu započeli smo radom na Sterijinom Kir Janji u režiji Gorana Cvetkovića, sa Srđanom Radivojevićem u naslovnoj ulozi. Premijera  je zakazana za 11. oktobar. Predstava je prema propozicijama „Vršačke pozorišne jeseni“ već uvrštena u njenu selekciju. Paralelno se radi i na lutkarsko-dramskoj predstavi za decu Strašilo po tekstu Bojane Ivanov Đorđević, a cilj ovog dela programa je nastavak kontinuiteta negovanja repertoara za decu, animiranje što više obrazovnih institucija u podršci radu NP „Sterija“ kroz obrazovanje publike za budućnost naših teatara. Stoga će rad na pomenutom tekstu, namenjenom deci predškolskog uzrasta, biti propraćen nizom kreativnih radionica u predškolskim objektima, ali i pozorištu, u cilju zbližavanja pozorišnih stvaralaca za decu i publike kojoj su posvećeni.

Planirana je i premijera teksta Misterija Milovana Vitezovića u režiji Branka Popovića. Rad na ovom značajnom  tekstu odložen je prethodne sezone zbog finansijskih problema na nivou grada.  


Објављено

у

од

Ознаке: