Pozorišta Srbije: Narodno pozorište Sombor – sezona 2015/2016

Sedamdeset godina profesionalnog pozorišta (1946–2016)

U protekloj sezoni Narodno pozorište Sombor je premijerno izvelo šest predstava: HEIMATBUCH (Knjiga o zavičaju) Kaće Čelan u režiji Gorčina Stojanovića (16. oktobar 2015), Julije Cezar Vilijama Šekspira u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, u koprodukciji Budva Grad teatra, Kulturnog centra Svilajnac i Narodnog pozorišta Sombor (24. i 25. novembra 2015), Golubija vremena Milivoja Mlađenovića u režiji Bogdana Jankovića (4. decembar 2015), Jastučko Martina Makdone u režiji Ninoslava Đorđevića (predstava je završni ispit master studija iz pozorišne i radio režije na FDU; 12. decembar 2015), predstava za decu Princeza i dijamant po tekstu i u režiji Mateje Popovića (19. februar 2016) i Gogoland prema motivima književnog dela Janoša Hercega u režiji Andraša Urbana (22. mart 2016).

Narodno pozorište Sombor je bilo domaćin 66. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine održanog od 11. do 16. aprila. Na Festivalu je odigrano jedanaest predstava koje su bile, na osnovu mišljenja selektora, izbor najboljih pozorišnih ostvarenja nastalih u Vojvodini tokom minule sezone.

Pozorišni maraton, 24. put, održan je od 14. do 18. juna. Odigrano je 16 predstava iz zemlje i iz inostranstva, a, kao i svake godine, bio je obogaćen i propratnim programom (izložba grafika Henrija Mura Hamlet, solistički koncert pevača Bože Vreće i svakodnevno predstavljanje učenika Muzičke škole „Petar Konjović“ iz Sombora). Dodeljene su i četiri nagrade. Nagrada „Nikola Peca Petrović“ koja se bijenalno dodeljuje najboljem pozorišnom menadžeru u Srbiji, pripala je Zoranu Karajiću, upravniku Šabačkog pozorišta. Nagrada za najbolju glumicu sezone otišla je Milici Janevski, a prvaku drame Saši Torlakoviću nagrada za najboljeg glumca sezone. Nagrada „Iza kulisa“ (ustanovljena prethodne godine a dodeljuje se radniku NP Sombor koji nije na sceni, a bez kog izvođenje predstava ne bi bilo moguće) pripala je Vladimiru Broćiloviću, biletaru naše kuće.

Ovog leta, Narodno pozoriše Sombor je učestvovalo na nekoliko festivala. Julije Cezar izveden je na 43. INFANT-u u Novom Sadu i na 3. festivalu „Teatar u tvrđavi“ u Smederevu. Čarobnjak Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića otvorio je „Ljetnje noći“ Teatra EXIT u Zagrebu. Na festivalu Budva grad teatar učestvovali smo s dve predstave – Julije Cezar i Gogoland. Doktor Nušić po drami DR Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića igrao je na 29. „Barskom ljetopisu“ u Baru, kao i na 11. Mediteranskom teatarskom festivalu „Purgatorije“ u Tivtu.

Rad na predstavi Četvrta sestra Januša Glovackog u režiji Gorana Šušljika počeće početkom oktobra, a premijera je zakazana za 25. novembar 2016, na Dan pozorišta (134 godine od osnivanja).


Објављено

у

од

Ознаке: