Poziv na solidarnost

Performans „Hartefakt fonda“ 48 sati budnosti, izveden u tri evropska grada, bavi se pitanjem izbeglištva


O.Milošević


Performans 48 sati budnosti izveden je u Berlinu, Parizu i Sarajevu. Deo je WakEUp-a, multidisciplinarnog projekta „Hartefakt fonda“ koji se bavi pitanjem izbeglištva, a publiku poziva na humanost, solidarnost, delovanje i budnost. Projekat je pokrenut u Beogradu prošle godine, sa namerom da se na umetnički relevantan način razmatra velika aktuelna tema sa kojom se suočava savremeni svet.

48 sati budnosti Sarajevo, foto Hartefakt

Performans 48 sati budnosti predstavlja neprekidno javno čitanje stotina stranica teksta: ličnih ispovesti izbeglica i priča o njihovoj sudbini, priča aktuelnih još od antike pa do danas. Autori koncepta su Andrej Nosov i Srđan Ćešić, a izvođači i koautori programa Janko Dimitrijević, Nevena Negojević, Jelena Graovac i Marina Mišović.

Grupa mladih umetnika iz Beograda pozivala je građane Berlina, Pariza i Sarajeva da ostanu budni i učestvuju u performansu, te javnim čitanjem tekstova pokažu solidarnost sa izbeglicama.

Berlinsko izvođenje je realizovano u galeriji „Holcmarkt“, u saradnji „Hartefakta“ i organizacije „Serbinale“ iz Berlina, čiji je cilj promocija kulture i umetnosti iz Srbije. U Parizu se čitalo u Srpskom kulturnom centru, a u Sarajevu u okviru Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Sati i sati čitanja na srpskom, nemačkom, engleskom, francuskom, priča u kojima se pripoveda o nesreći onih koji su morali da pobegnu, da napuste svoje porodice, domove i gradove. 

Empatija je ključna reč ovog performansa, kao i učešće, čija je poruka solidarnost sa ugroženim ljudima.

„Ovo je pozorište. Ovo je performans i vizuelna umetnost. Ovo je ništa u odnosu na život. Ovo je pokušaj da budemo ljudi“, piše u programu projekta 48 sati budnosti koji nastavlja da putuje Evropom i poziva na solidarnost sa svima koji su ostali bez doma.


Објављено

у

од

Ознаке: