POVRATAK ROMANTIČARA

Premijera komada Hajnriha fon Klajsta “Razbijeni krčag” u režiji Igora Vuka Torbice biće izvedena 13. februara na Sceni “Bojan Stupica” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

“Klajst je blizak pučkom teatru. On “Razbijeni krčag” u podnaslovu naziva: „vesela igra“. Ako pogledamo Klajsta i vreme u kom je pisao, uz neprikosnovene veličine, kao što su Gete i Šiler, on zapravo predstavlja jednu kontru i jedan usamljeni, individualni glas, koji ne polazi od romantičarskih tema, od kojih polazi većina njegovih savremenika, već ide zaobilaznim, donjim putem, iz naroda, i, ja bih rekao, jednom daleko neposrednijom stazom. Tako da je to zapravo jedna čitava galerija likova, koji predstavljaju celu zemlju i ceo sistem. I po tome Klajst i jeste autentičan”, zapisao je Torbica.

Prevod potpisuje Boško Petrović, a prevod kraja – Maja Matić. Autorsku ekipu čine: scenograf Branko Hojnik, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, dramaturg Tamara Bijelić i koreograf Staša Zurovac. Aranžer muzike i muzički saradnik na projektu je bio Marko Marić.

Uloge tumače: Nebojša Glogovac, Svetozar Cvetković, Vladica Milosavljević, Ljubomir Bandović, Marko Baćović, Jovana Gavrilović, Marko Janketić i Lazar Đukić


Објављено

у

од

Ознаке: