POVRATAK IZVORNOJ KONCEPCIJI

Upravni odbor Sterijinog pozorja doneo je odluku da selektor 62. Festivala bude dr Miroslav Miki Radonjić, direktor ove institucije, a posle deset godina u konkurenciji će ponovo biti isključivo predstave nastale po domaćim, dramskim tekstovima.

“Domaćeg autora shvatićemo u najširem mogućem smislu, slično kao i u tradicionalnom Konkursu za najbolji savremeni domaći dramski tekst koji Pozorje raspisuje svake godine. Dakle domaći autori su državljani Srbije, bez obzira na kom jeziku pišu, ali i svi oni koji pišu na srpskom jeziku, bez obzira gde žive, kao i oni koji se izjašnjavaju da pripadaju korpusu naše kulture i književnosti. Takođe, autorski projekti, koje potpisuju umetnici iz Srbije, ostvarenja zasnovana na dokumentarističkoj građi, biće u konkurenciji za Sterijino pozorje. Ovo je ujedno i apel domaćim pozorištima da na svoje repertoare uvrste što veći broj savremenih srpskih dramskih pisaca, ali i klasika, jer će na taj način biti u prilici da konkurišu za najznačajniji pozorišni festival u Srbiji. Pravo učešća u takmičarskoj selekciji imaju i predstave iz inostranstva rađene po delima naših autora”, objasnio je Radonjić.

Upravni odbor poverio je selektorsko mesto Radonjiću iz dva razloga; finansijskog i programskog, a on će drugu funkciju raditi volonterski.

“Sterijino pozorje u ovom trenutku je regulisalo sve finansijske obaveze prema učesnicima, nagrađenima i brojnim honorarnim saradnicima koji su svojim angažmanom bili uključeni na različite načine u organizaciju i realizaciju 61. festivala. Do kraja godine obezbeđena su sredstva za normalno funkcionisanje i sve programe institucije. Međutim, svi smo duboko svesni finansijskih okolnosti u kojima se nalazimo, te je odluka da direktor institucije bude ujedno i selektor festivala doneta kao jedan od konkretnih poteza u cilju uštede i racionalizacije troškova“, kaže se u obrazloženju ovakve odluke Upravnog odbora.

Čelnik i selektor Sterijinog pozorja Miki Radonjić u svojoj karijeri je, između ostalog, dve godine bio selektor Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, dve godine selektor Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, jednu godinu selektor regionalnog pozorišnog festivala Teatar fest „Petar Koćić“ Banjaluka, te član žirija desetak festivala u zemlji i regionu.


Објављено

у

од

Ознаке: