POSEBNO PRIZNJANJE ZA FESTIVAL “DEZIRE”

Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda “Todor Manojlović” za 2014. godinu dodeljena je Međunarodnom regionalnom festivalu savremenog pozorišta „Dezire central station“ iz Subotice.

Ovaj festival organizuje pozorište „Kosztolányi Dezső“ na čelu sa rediteljem Andrašom Urbanom, a u obrazloženje je navedeno da je uverljivo dokazao da se mora prevrednovati pojam provincije dok “u kulturi teče opšta provincijalizacija i afirmacija ‘demokratskog kiča’. „Dezire“ festival dokazao je da je i u provinciji moguće stvarati kulturne institucije koji su izraz evropskog i koje na visokom nivou reprezentuju najnovije evropske umetničke trendove”, istakao je Upravni odbor Fonda “Todor Manojlović”.

Podsećajući da festival „Desire” spada među mlađe festivale (osnovan 2009. godine), UO Fonda “Todor Manojlović” napomenuo je da je za kratko vreme stekao jasne programske konture i afirmisao se širom regije, okupljajući pre svega alternativne i avangardne scene iz Srednje i Istočne Evrope i Balkana. Ta “geopoetička definicija” nije isključiva i profil „Dezire“ festivala, , pre svega je određen estetskim kriterijumima unutar kojih najvažniju ulogu igra teatarski eksperiment i kritičko mišljenje.

Nagrada je jednglasno dodeljena odlukom UO Fonda “Todor Manojlović” koji čine: prof. dr Vladislava Gordić Petković (predsednica), književna teoretičarka i kritičarka, redovni profesor na Odseku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, glumac Predrag Miki Manojlović, teatrolog i docent na odseku Dramaturgije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu mr Boško Milin, književnik i prevodilac Vladimir Arsenijević i akademski slikar Radovan Živankić, kao i Laslo Vegel i Slobodan Tišma – stvaraoci koji su prethodnih godina dobili to priznanje.

Svečano uručenje 23. nagrade za moderni umetnički senzibilitet biće održano u Zrenjaninu narednih meseci.

Nagrada Fonda „Todor Manojlović“ dodeljuje se stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića (1883-1968), stvaraoca koji je po postignućima i uticaju daleko nadmašio lokalne okvire, a godinama je bio zanemaren u književnosti i kritici.


Објављено

у

од

Ознаке: