PORODIČNO STABLO ATREIDA

Projekat “Elektra kompleks” u režiji gosta iz Slovenije, Dušana Jovanovića premijerno će biti izvedeno u Novosadskom pozorištu (Ujvideki sinhaz) 14. februara.

Tekst je nastao na osnovu Eshilovih i Euripidovih drama i dramskog dela „Elektra“ Danila Kiša, u prevodu Atile Balaža. Radi se o porodičnom stablu Atreida. “Da bismo shvatili priču Oresta i Elektre neophodno je poznavati seriju zločina i greha koja se nadvija nad celom porodicom. U prvoj trećini dela, prepunog elana i napetosti, prepoznajemo razlog  koji dovodi Agamemnonovu decu, Oresta i Elektru do toga da učine svoje fatalno delo, kao i njegove posledice… Božiji i ljudski zakoni, sa pravom ili bez prava učinjena dela, relativizovanje greha, moć ljudske savesti, i moć potrebe za istinom su sadržaji koji su ponovo tema čoveka 21. veka“, kaže Dušan Jovanović.

Za kostime je zadužena Bjanka Ursulov, za scenografiju Meta Hočevar, a za koreografiju Dejan Srhoj. Muziku je komponovao Gabor Lenđel. Ovo je predstava u kojoj igrati skoro ceo glumački sastav Novosadskog pozorišta. Elektru tumači Emina Elor, Oresta Aron Balaž, Kasandru – Gabriela Crnković, a pridužila im se i nekadašnja članica ove teatarske kuće Krista Sorčik, koja već godinama živi i radi u Budimpešti, koja će igrati ulogu Klitemnestre. Igraju i: Atila Mađar, Zoltan Širmer, Judit Laslo, Melinda Šimon, Livia Banka, Gabor Pongo, Daniel Gomboš, Silvia Križan, Ištvan Kereši, Daniel Husta, Atila Giric, Agota Ferenc, Arpad Mesaroš i Atila Nemet.


Објављено

у

од

Ознаке: