POLA VEKA BITEFA

Jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 2. oktobra pod sloganom “Na leđima mahnitog bika” i u koncepciji tandema Anja Suša, selektor i Ivan Medenica, umetnički direktor.

Ove godine  predstaviće se isključivo autori (reditelji i koreografi) koji do sada nisu prikazali svoj umetnički rad na Bitefu. Slogan upućuje na osnovnu tematsko-problemsku liniju Festivala, a koja se svodi na katastrofu izbeglica, zatvaranje granica, podizanje zidova, evropski izolacionizam i neokolonijalni odnos zapadne prema drugim kulturama.

U glavnom programu festivala će biti predstavljeno 12 predstava iz devet zemalja – „Kantor dauntaun“ iz Poljske, „6&7“ iz Kine, „Urnebesna tema“ iz Austrije, „Saosećanje. Povest o mašinkama“ iz Nemačke, „Ambasador: Nemačko-zapadnoafrički komad sa pevanjem“ iz Nemačke, „Softmašin“ iz Singapura, „Sloboda je najskuplja kapitalistička reč“ iz Srbije, „Svita br. 2“ iz Francuske, „Samo moje“ iz Srbije, „Jašući oblak“ iz Libana, „Rodoljubci“ iz Srbije i „Nad grobom glupe Europe“ iz Hrvatske.

Festival će, 25. septembra, otvoriti predstava „6&7“ plesnog pozorišta Tao iz Kine u Narodnom pozorištu, a 24. septembra će biti održan „prolog dan“, odnosno program posvećen jubileju festivala – kroz četiri izložbe i predstavu poljskog teatra iz Bidgošča „Kantor dauntaun“ (Kator downtown) koja predstavlja neku vrstu „rekonstrukcije“ predstave „Mrtvi razred“ Tadeuša Kantora, izvedene na desetom Bitefu.

Iz bogatog pratećeg programa izdvaja se Kongresa Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, uz posebnu konferenciju na temu koja direktno reflektuje i problematizuje odrednicu „nove pozorišne tenedencije“: “Novo i globalno pozorište: između komodifikacije i umetničke nužnosti”.  Predsedavaće Savas Patsalidis (Grčka), glavni i odgovorni urednik časopisa Critical Stages. Uvodničari će biti ugledni teatrolozi Erika Fišer Lihte (Nemačka) i Žorž Bani (Francuska), a učestvovaće i dvadesetak pozorišnih kritičara i teatrologa iz Francuske, SAD, Grčke, Rumunije, Brazila, Turske, Srbije, Nigerije, Indije, Gruzije, Letonije, Engleske, Iraka i Kanade.

Konferencija će se održati u pozorištu koje će biti domaćin svih redovnih aktivnosti 28. kongresa Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, Jugoslovenskom dramskom pozorištu. U sklopu Kongresa biće održan i manji šou kejs beogradskih teatara, na kome će biti prikazane, po izboru selektorskog tima, predstave koje stranim gostima mogu da prikažu najviše umetničke domete.


Објављено

у

од

Ознаке: