POEZIJA KAO KONCEPT

Festival monodrame i pantomime održan je u Zemunu 41. put od 30. juna do 3. jula.

Izvedeno je 12 predstava u takmičarskom programu, a predstavljena je i knjiga “Prepoznavanje pozorišta” Radomira Putnika, u izdanju Festivala.

Selektor 41. Festivala monodrame i pantomime Milovan Zdravković odlučio se za monodrame inspirisane poezijom i literaturom, za predstave mladih autora i onih iz dijaspore. „Zadovoljan sam velikim brojem prijava. Po njihovom kvalitetu festival bi trajao nedelju dana, ali zbog materijalnih ograničenja nismo mogli sve dobre predstave da prihvatimo. Kao pobornik koncepta, da program ne bude zbrda-zdola, nakon analize prijavljenih odlučio sam se za predstave po spomenuta tri kriterijuma. Žao mi je što nisam mogao da uvrstim i neke monodrame na istorijske teme, kao i neke u ispovednom ključu“, rekao je Zdravković.

Festival je na sceni pozorišta „Pinokio“ otvorio akademik Matija Bećković, a izvedene su  monodrame „Glumac, kaži nešto smešno“ Irfana Mensura (Srbija) i „Hrvatski Bog na Marsu“ (po Miroslavu Krleži) Đorđa Kukuljice (Hrvatska), kao i pantomima „ZiP iT“ Lilje Fredikson i Ane Stanišić (Švedska). Narednih večeri u „Pinokiju“ i na sceni teatra Carte Blanche odigrane su i monodrame „Odbrana gospođe Klito Mestres“ Dragane Varagić (Kanada), „Pesnik za pesnike“ Ivana Perkovića (Republika Srpska), „Dnevnik srpske domaćice“ Ksenije Martinović (Italija), a iz Srbije „Stend Down“ Nebojše Milovanovića,“Vatre“Aleksandre Malivuk, „Anelis, snoviđenje po dnevniku Ane Franke“ Katarine Orlandić i „Edit Pjaf“ Milene Živanović.

U konkurenciji pantomima bile su i „Konzumiram, dakle postojim“ Ivane Koraksić i „Onemeli Bunjuel“ Kots teatra (Srbija), kao i „Krimančuli“ Nacionalnog pozorišta iz Gruzije.

Odlukama tri žirija: Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević“ za monodramu i novoustanovljena Nagrada za inventivnost – Nebojši Milovanoviću za „Stand down“; Zlatna kolajna za pantomimu – Ljilji Fredrikson i Ani Stanišić za „ZiP iT“; Nagrada „Ljuba Moljac“ za mladog glumca, kao i  Zlatna kolajna publike „Siniša Dašić“ – Mileni Živanović za „Edit“.

Stručni žiri radio je u sastavu Slobodan Beštić, dramski umetnik, predsednik, Kalina Kovačević, glumica i Snežana Zablaćanski, balerina i koreograf. Žiri nagrade za inventivnost radio je u sastavu Nemanja Maraš, docent u institutu za umetničku igru, predsednik, Ivana Ljujić i Jovana Ikonić. Žiri publike radio je u sastavu Branko Najhold, hroničar Zemuna, predsednik, Jelena Bibić, akademski slikar, Milan Odžić, ekonomista, Rada Dragićević, službenik, i Mihailo Dašić, predstavnik hotela „Skala“.


Објављено

у

од

Ознаке: