POČINJU SUSRETI “JOAKIM VUJIĆ”

Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ biće održan od 11. do 18. maja u Šabačkom pozorištu.

Odabrano je sedam predstava za odrasle i pet za decu, u selekciji dramaturga Slobodana Obradovića. U konkurenciji su „Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka“ Jaroslava Hašeka u režiji Aleksandra Lukača (Šabačko pozorište), „Rađanje jednog zapisnika“ Borislava Pekića u režiji Ane Grigorović (Narodno pozorište Pirot), „Narodna drama“ Olga Dimitrijević u režiji Snežane Trišić (pozorište „Bora Stanković“, Vranje), „Hotel Kosovo“ po tekstu i u režiji Nenada Todorovića (Narodno pozorište Priština, sa sedištem u Gračanici). Odabrani su i „Šoferi“ Lasla Vegela u režiji Milana Neškovića (Narodno pozorište Niš), „Svrati, reče čovek“ Ivana Velisavljevića u režiji Ivana Vukovića (Narodno pozorište Užice) i „Doktor Nušić“ po Nušiću u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića (koprodukcija Kruševačko pozorište i Narodno pozorište Sombor).

U selekciji predstava za najmladje su „Čarobnjajk iz Oza“ Frenka Bauma u režiji Miodraga Dinulovića (Kraljevačko pozorište), „Marko Kraljević i Musa Kesedžija“ Miroljuba Nedovića u režiji Aleksandra Trmčića (Teatar Puls, Lazarevac), „Škola za manekene“ pisca i reditelja Spasoja Ž. Milovanovića (Narodno pozorište Pirot), „E, baš Crvenkapa“ Peđe Trajkovića u režiji Bojana Stojčetovića (pozorište „Bora Stanković“, Vranje) i Nušićevi „Hajduci“ u režiji Vladimira Milojevića (Šabačko pozorište).

Za festival je prošle godine bilo prijavljeno 26 predstava, a ove 23, od kojih je 18 namenjeno odrasloj publici i pet za decu. “Kriterijumi za selekciju nisu bili uslovljeni konkretnom temom. Odabrane predstave imaju visok profesionalni standard, u svakoj od njih govori se promišljenim pozorišnim jezikom, kritički se odnose prema fenomenima koje obrađuju, a zajedničko im je i to što sveobuhvatno sažimaju sve elemente koji treba da sačinjavaju jedan pozorišni čin”, obrazložio je Obradović.

Stručni žiri čine Nada Jurišić, Jelena Mijović i Bojana Lazić.


Објављено

у

од

Ознаке: