POČINJU SUSRETI “JOAKIM VUJIĆ”

Susreti profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, pedeset i drugi po redu, biće održani u Gračanici, od 14. do 21. maja.

Publika će moći da pogleda 13 predstava u takmičarskom i revijalnom delu – pozorišta iz Beograda, Kragujevca, Niša, Vranja, Pirota, Užica i Kraljeva. Festival, koja se održavao širom Srbije, na Kosovo i Metohiju se vraća posle 28 godina. Teatarska ostvarenja biće podeljena u dve programske celine – “Od klasike do rialitija i nazad” i “Devalvacija pojedinca”. Manifestaciju organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, čije je predsednica Ivana Nedeljković u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Prištine, na čelu sa direktorom Nenadom Todorovićem. Ovogodišnja selektorka festivala je Milena Bogavac.

Želja organizatora je da pozorišnu umetnost približi i onim sredinama u kojima ona nije tako čest gost i da pobudi interesovanje i za dešavanja izvan Beograda. Festival bi trebalo da otvori predstava Narodnog pozorišta Priština, sa sedištem u Gračanici “Revizor”, po tekstu Nikolaja Gogolja u režiji Maurisija Farea, a da zatvori predstava u čast nagrađenih “Analfabeta i Dr”, prema tekstovima Branislava Nušića u režiji Albina Salihovića i produkciji Regionalnog pozorišta u Novom Pazaru.

Održavanje Festivala Joakim Vujić finansijski i organizaciono će podržati Kancelarija za Kosovo i Metohiju i lokalna samouprava u Gračanici.


Објављено

у

од

Ознаке: