POČINJU NUŠIĆEVI DANI

Trideset i drugi po redu “Nušićevi dani” biće otvoreni 16. aprila u Smederevu, a takmičarski program trajaće od 20. do 24. ovog meseca.

April u Smederevu tradicionalno, već 32 godine, posvećen je jedinstvenom pozorišnom festivalu u Srbiji, u slavu jednog od najvećih srpskih komediografa Branislava Nušića, Program svečanog otvaranja, 16. aprila, obuhvata niz dešavanja : Posle tradicionalnog polaganja  venaca na spomenik Branislavu Nušiću na Platou ispred Centra za kulturu, u improvizovanoj Kafani „Dardaneli“, koja je smeštena u Holu Centra za kulturu biće predstavljana monografija „Branislav Đ. Nušić – život i delo“, autora Raška V. Jovanovića. Monografija je objavljena povodom 150 godina od Nušićevog rođenja ; potom će u Galeriji Centra za kulturu biti svečano otvorena izložba slika Vasilija Vase Dolovačkog ; 32. „Nušićeve dane“ će u Velikoj dvorani Centra za kulturu, otvoriti dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva. Program svečanog otvaranja završava se  Ciklusom „Nušićevi laureati“, programom kojim se predstavlja glumac, dobitnik „Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru“ na nekom od prethodnih festivala. Ove godine to će biti veče sa Mihailom Mišom Janketićem, koji je ovu prestižnu nagradu dobio 2003. godine. Videćemo ga u ulozi Fjodora u predstavi „Karamazovi / Sablasni Eros“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u dramatizaciji Milisava Milenkovića, režiji Vladimira Lazića i izvođenju Pozorišta Slavija iz Beograda.

Festivalski program uslediće od 20. do 24. aprila i biće odigrano pet profesionalnih pozorišnih predstava, u izboru selektora Bratislava Petkovića, dramskog pisca i reditelja. Prva na repertoaru je  „Bajka o pozorištu“ Vladimira Đurđevića, u režiji Marka Misirače i izvođenju ansambla Zvezdara teatra. Sledeća „Ožalošćena porodica“, klasik Branislava Nušića, u režiji Marka Manojlovića, koju izvodi Atelje 212 iz Beograda. Dan kasnije na repertoaru je još jedna predstava po dramskom tekstu Vladimira Đurđevića, koja nosi naziv „Tri klase i gospođa Nušić“. Predstavu u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta režirala je Milica Kralj.  Još jedan Nušićev klasik, „Narodni poslanik“ u izvođenju srpskog nacionalnog teatra, Narodnog pozorišta u Beogradu, na repertoaru je 23. aprila. Reditelj predstave je Saša Gabrić, a publika će imati priliku da u ovoj predstavi vidi i ovogodišnju dobitnicu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru, Radmilu Živković u ulozi Pavke. Poslednja u konkurenciji za najbolju predstavu na festivalu po oceni stručnog žirija i publike je predstava „Veliki talas“ Zvezdara teatra, u produkciji Agencija „Impresario“ i „Kolona“ iz Beograda. Autor teksta je umetnik pod pseudonimom Igor Amadei, a reditelj je Nenad Gvozdenović.

Rada Đuričin i Božidar Stošić, dramski umetnici iz Beograda i Dragoslav Bata Mandić, profesor književnosti iz Smedereva, članovi su stručnog žirija za dodelu nagrade za najbolju predstavu i nagrade za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu. Nagrada za najboljeg glumca festivala nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, jednog od dugogodišnjih saradnika festivala „Nušićevi dani“.


Објављено

у

од

Ознаке: