POČINJU GLUMAČKE SVEČANOSTI

Jubilarne 20. Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” biće održane u Požarevcu od 2. do 7. aprila, a na Festivalu učestvuje šest predstava.

“Ove godine imaćemo izbor baziran na dobrim tekstovima, pouzdanim rediteljima i motivisanim glumačkim ansamblima. Sve predstave su “žive”, s dobrom pozorišnom igrom i balansom između društvenog angažmana, literature i zabave”, obrazložio je selektor Festivala, Nebojša Bradić.

Glumačke svečanosti će otvoriti predstava “Dr Nušić” u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta. Na festivalu učestvuju i predstave “Kazimir i Karolina” Ateljea 212, “39 stepenika” Pozorišta “Boško Buha”, “Knjiga druga” Narodnog pozorišta u Beogradu, “Razbijeni krčag” JDP-a i “Bajka o pozorištu” Zvezdara teatra, najavio je selektor. Bradić je rekao da su svi komadi ovogodišnje selekcije, izuzev drame Edena fon Horvata “Kazimir i Karolina”, nastali između dva rata kada je Milivoje Živanović počinjao da glumi u pozorištima u Skoplju, Novom Sadu, i na kraju, Beogradu.

Na Festivalu će biti dodeljena tradicionalna nagrada Statueta “Milivoja Živanovića” za najbolje glumačko ostvarenje, a članovi žirija su glumica Đurđija Cvetić i teatrolozi Milovan Zdravković i Petar Zec. Gost Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović” biće Sterijino pozorje, a na programu su i izložba fotografija pozorišne foto umetnosti, promocija sabranih dela Jovana Sterije Popovića i specijalnog broja lista Braničevo.

Festival posvećen glumcu Milivoju Živanoviću (1900-1975) organizuje Centar za kulturu Požarevac, uz podršku gradske uprave Požarevca i Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije.


Објављено

у

од

Ознаке: