POČINJE TREĆA CIRKOBALKANA

Festival Cirkobalkana biće održan od 24. avgusta do 6. septembra u Zagrebu, a potom u Beogradu, u nastavku saradnje koje su 2013. godine pokrenule organizacije Cirkusfera iz Srbije, Cirkorama iz Hrvatske i trupa „Le Cirk’Oblique“ iz Francuske.

Domaćin trećeg izdanja Cirkobalkane u Zagrebu je Pogon Jedinstvo. Osnovna namera Cirkobalkane je da se, pored postavljanja cirkuskog šatora kao nezavisnog edukativnog, kreativnog i izvođačkog prostora, poduče lokalne cirkuske organizacije i umetnici po pitanju funkcionisanja, kreiranja i održivosti kako “putujućeg” performansa, tako i cirkuskog šatora, te da se uspostavi kontakt s lokalnom publikom i cirkuskim umetnicima u regiji kroz predstave, program “Open Stage” i radionice Laboratorije cirkuske umetnosti.

Cirkobalkani se ove godine priključuje umetnička cirkuska trupa „My!Laika“ iz Francuske kroz vlastiti projekt „Side kunst cirque“. Ovogodišnja Cirkobalkana je ujedno i početak dugoročnijeg projekta “Cirkobalkana platforma”, kojem se priključuje i Bosna i Hercegovina kroz učešće Fabrike radosti iz Banjaluke, te cirkuska škola Turbul iz Francuske.

Ove godine u Zagrebu Cirkobalkana se odvija u sklopu Rendez-vous festivala (Festivala Francuske u Hrvatskoj).

Nakon Zagreba, Cirkobalkana se od 26. septembra do 4. oktobra seli u Beograd – u dvorište Ciglane.

Protekle dve godine Cirkobalkana je dva puta boravila u Beogradu, i po jednom u Zagrebu i u Puli. Kroz projekt je prošlo oko 7.000 posetilaca, 600 polaznika radionica i oko 60 umetnika/ca iz Francuske, Srbije, Hrvatske, Nemačke, SAD, Italije, Grčke, Španije i Velike Britanije.


Објављено

у

од

Ознаке: