POČINJE FESTIVAL U UŽICU

Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ biće po devetnaesti put održan u Užicu od 5. do 11. novembra.

Selektor Bojan Munjin, pozorišni kritičar iz Zagreba odabrao je sedam ostvarenja za takmičarski deo Festivala. Taj odabir, prema njegovim rečima, doneće publici pozorišne priče koje verno oslikavaju naše osećanje života, vratiće nas velikom Nušiću i Velikom ratu, a  slogan je pozajmljen iz komedije „Dr“ našeg najznačajnijeg komediografa: „Danas ti je, brate, sve na prodaju; čast, savest i prijateljtvo – sve, brate sve!“

Na repertoaru užičkog festivala našle su se predstave: „Doktor Nušić“, prema komadu „Dr“ Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića i u koprodukciji NP Sombor i Kruševačkog pozorišta; „Četrnaesta“, po tekstu i u režiji Ane Đorđević, u izvođenju NP Republike Srpske iz Banjaluke; Čehovljeve „Tri sestre“, Dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba, u režiji Slobodana Unkovskog; „Filomena Marturano“, prema komadu Eduarda de Filipa, Centra za kulturu Tivat, u režiji Jagoša Markovića; „Trpele“, Milene Depolo i Bobana Skerlića, u Skerlićevoj režiji i u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta; „Unosno mesto“, po tekstu Nikolaja Ostrovskog, u režiji Egona Savina, Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Na samom kraju festivala, publika će videti Nušićevu „Gospođu ministarku“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat, u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“.

„Grad i naša država, zajedno sa užičkim pozorištem prepoznaju da festival doprinosi kulturnom razvoju Srbije i celog regiona. Ove godine, republika i grad izdvojili su po tri miliona dinara za festival“, naglasio je Zoran Stamatović, direktor užičkog teatra.

Užičani su ponosni na festival koji opstaje skoro dve decenije. Predstave se igraju pred punom salom što je dokaz da je festival značajna regionalna kulturna manifestacija na kojoj se ansambli takmiče da osvoje, prema odluci žirija nagrade, Ardalione.


Објављено

у

од

Ознаке: